Lažni moralist i licemjer upao je u rupu u koju je nemilice bacao druge

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Penjanje na moralni Olimp je fenomen koji sve više prodire u javni diskurs, što za posljedicu ima da se u javnosti razni akteri (političari, celebrityji, novinari, intelektualci, kulturnjaci) prezentiraju i postavljaju kao čuvari morala.

Dociranje s moralnog Olimpa je sraslo s primarnim poslom koji obavljaju istaknuti akteri navedenih grupacija. Ključ je portretirati sebe kao moralno podobnog i izdignutog pojedinca, a istovremeno s druge strane portretirati neistomišljenike kao lošu, moralno iskvarenu, zaostalu rulju.

>> Matanićev šovinizam je počeo još 2000. Za problematični film dobio je Zlatne arene

Zbog toga u javnim raspravama emocionalno-afektivna komponenta često potpuno preuzme kontrolu, dok meritum stvari ostaje po strani. Ako se "druga strana" dovoljno moralno diskvalificira, onda meritum stvari i argumenti nisu ni bitni.

Matanić je sam povlačio granice između dobre i loše Hrvatske

Upravo je Matanić dio klike, sastavljene od istaknutih pojedinaca navedenih grupacija, koja ne samo da se penje na moralni Olimp nego ga sama konstruira i tako povlači granice dobre i loše, tj. zaostale Hrvatske. 

No, prekjučer se otkrilo kako je Matanić, jedan od onih koji je volio držati govore s moralnog Olimpa, uznemiravao žene. Tako je jedan od glavnih boraca za ženska prava, što valjda potvrđuje i naslovnica Glorije iz listopada prošle godine, preko noći pao s moralnog Olimpa u jamu koju je kopao drugim zaostalim smrtnicima.

Ovo je za mnoge, koji su do jučer drugovali s Matanićem u zidinama izgrađenim na temelju percipirane moralne superiornosti, veliki šok i iznenađenje zbog čega ne znaju kako bi reagirali. Ne znaju kako reagirati upravo zato što moralni Olimp nema spremne etikete kad netko od njihovih suboraca radi ono što je inače rezervirano za zaostale smrtnike koji najčešće njeguju konzervativne vrijednosti.

Sekularizirano popovanje često je perfidnije od crkvenog

Koji se zaključak može izvući iz cijele ove priče? Jedan od mogućih zaključaka je da je sekularizirano popovanje često perfidnije od crkvenog, ali obje varijante su jednako licemjerne, iako se navodno bore jedna protiv druge.

Utoliko je sekularizirano popovanje potencijalno još opasnije jer posljedice kršenja (ultra)progresivnih, često nepisanih dogmi slijede u materijalnom obliku i realnom vremenu, a mogućnost ispovijedi ne postoji.

Također, sekularizirano popovanje pretvara javne rasprave i djelovanje u pokušaje moralnog diskreditiranja "druge strane" i pretenciozno natjecanje "tko je bolji čovjek", u čijem korijenu leži pervertirani individualizam i narcisoidnost.

Ono što može uslijediti iz toga je dodatna društvena polarizacija i narušavanje društvene kohezije zato što sebe i svoje istomišljenike promatramo kao čuvare "dobrog i ispravnog", a neistomišljenike kao skup loših ljudi kojima nema pomoći i koji nas ozbiljno ugrožavaju.

Upravo se Matanić dugo trudio figurirati kao čuvar "dobrog i ispravnog", da bi na kraju završio među onima koje je prošle godine za Gloriju nazvao "patrijarhalnim barbarima".

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.