Laucova firma dobila Zlatnu kunu, nagradu parazita iz HGK

Foto: Hina

GORDAN Lauc pohvalio se da je njegova firma Genos dobitnica Zlatne kune.

Riječ je o nagradi koju poduzetnicima dijeli HGK, organizacija koja živi od prisilne naplate članarine istim tim poduzetnicima.

"Genos je akreditirana znanstvena ustanova, no za razliku od većine ostalih znanstvenih institucija, Genos nije akademska ustanova, već privatna firma koja na tržištu mora zaraditi za plaće svojih djelatnika. Zbog toga mi ne možemo stati samo na istraživanju i objavljivanju znanstvenih radova, već svoja znanstvena otkrića moramo pretvarati u proizvode koje će netko htjeti kupiti", pohvalio se Lauc nagradom organizacije koja ne mora zaraditi novac na tržištu, već ga ubire prisilnom naplatom članarine.

"Područje rada Genosa je razvoj glikanskih biomarkera u personaliziranoj medicini i u tome smo jedni od najboljih na svijetu. Kada vodeći znanstvenici sa Sveučilišta Harvard, John Hopkins, Yale, Oxford ili Cambridge žele uključiti glikane u svoja istraživanja, oni to rade u suradnji s hrvatskim Genosom. Iz takvih suradnji nastaju novi proizvodi, a naš prvi komercijalni proizvod je GlycanAge test biološke dobi. Ovaj test se danas prodaje u 24 zemlje na 5 kontinenata i pomaže brojnim ljudima da naprave uvid u svoje metaboličko zdravlje, te da poduzmu korake u korist svojeg zdravlja i zdravog starenja. Fokus današnje moderne medicine je na liječenju bolesti, no svi smo zaboravili koliko je važno truditi se ostati zdrav i ulagati u vlastito metaboličko zdravlje, što je postalo toliko očito u ovoj pandemiji SARS-CoV2", piše Lauc na Facebooku.

Laucu bila čast primiti nagradu

Naglašava da mu je bila iznimna čast primiti nagradu HGK.

"Bila mi je iznimna čast danas u ime Genosa primiti nagradu Zlatna kuna za inovacije. U Genosu danas radi 50 mladih znanstvenika i stručnjaka te su ovo priznanje zaslužili svi oni, a ne samo ja", piše.

>> Komentar Matije Babića: U čemu je problem sa Zlatnim kunama?

HGK - simbol reketarenja poduzetnika

Hrvatska gospodarska komora simbol je reketarenja poduzetnika od državnih i paradržavnih institucija. U nju su prisilno učlanjene sve tvrtke u Hrvatskoj, a naplatu članarine, odnosno reketa, osigurava Ministarstvo financija.

Ekonomska kriza u koju nas je gurnula pandemija koronavirusa ponovno je otvorila pitanje obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), kao i u drugim sličnim institucijama.

Inicijativu za ukidanje obveznog članstva u HGK-u ovog je puta pokrenula udruga Glas poduzetnika, u kojoj smatraju da obvezno članstvo u HGK-u za poduzetnike predstavlja samo još jedan u nizu parafiskalnih nameta. Za ukidanje obveznog članstva u HGK-u zalaže se i dio političkih stranaka u Hrvatskoj, ali ne i vodeće stranke, među kojima je i vladajući HDZ.

Laucu bila čast primiti nagradu, ima i drugačijih priča

Lauc je kazao, kako je napisano ranije, da mu je čast primiti ovu nagradu. No ne misle svi isto. Samo prije par dana objavljeno je da su Lucijan Carić i Leon Juranić iz DefenseCodea odbili nominaciju za nagradu Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna u kategoriji najuspješnijeg post-startupa poručivši kako je to stvar temeljnih principa, časti i poštenja te da se njih ne može kupiti "kanapeićima i Freixenetom".

"Mislim da HGK treba imati dobrovoljno članstvo, a članarinu trebaju plaćati oni koji misle da od te institucije imaju koristi. Cijeli sistem baziran je na prisili i ljudi su često članovi komora koje ne odgovaraju temeljnim standardima koji bi u slučaju prisilne naplate trebali funkcionirati. To je demokratičnost, transparentnost, otvorenost poslovanja te skromnost i štedljivost", rekao je Carić dodajući da se razni predsjednici, direktori, drugi šefovi komora te njihovi savjetnici često voze u boljim automobilima nego neki od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika. I u tim autima se voze po nekoliko godina te ih potom mijenjaju kao "nesigurne", "dok kolege poduzetnici svoje automobile voze po pet, šest, sedam i više godina", rekao je Carić.

>> Lucijan Carić odbio Zlatnu kunu: Nas se ne može kupiti kanapeićima i Freixenetom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.