Krvna osveta još živi: 80-godišnji Albanac nakon 70 godina ubojstvom osvetio smrt djeda



OSAMDESETOGODIŠNJI Albanac iz sela Gezic ubio je sa četiri hica iz pištolja  svojeg susjeda, osvetivši tako smrt svojega djeda koji je ubijen prije punih 70 godina.

Kako prenose albanski mediji, starac Ndue Cupi ubio je susjeda Ndue Leshija u klasičnoj sačekuši, pričekavši ubojicu svojega djeda na putu kojim je ovaj obično prolazio. Nakon ubojstva starac je mirno otišao kući, a ubojstvo su prijavili prolaznici koji su pronašli tijelo ubijenog Leshija. Jedan od sinova starca ubojice šokiran je postupkom svojega oca te ga je osobno odveo u policiju. Starac je odmah priznao nedjelo, ispričavši i motive koji su ga nagnali na zločin.

Krvna je osveta stotinama godina bila uvriježena u albanskom društvu, stoljećima utemeljenom na plemenskim zajednicama. Iako je demokratizacija društva donijela promjene, stoljećima ukorijenjeni običaj osvete ubijenih članova obitelji po principu "krv za krv" i danas je prisutan u slabije razvijenim, ruralnim dijelovima zemlje, ali i u razmišljanju starijih stanovnika. Posljednji sličan slučaj zakašnjele smrtne osvete zabilježen je prije deset godina, kada je Albanac iz Crne Gore ubio člana jedne obitelji u Albaniji zbog ubojstva počinjenog prije 50 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.