Kriza udara snažno: Mađarski premijer Gyurcsány najavio ostavku

U SJENI rapidnog pada popularnosti mađarske vlade zbog posljedica globalne krize, mađarski premijer Ferenc Gyurcsány najavio je povlačenje s dužnosti.

Mađarska posljedice globalne gospodarske krize osjeća puno jače nego pojedine tranzicijske zemlje u Europi, zbog čega se mađarsko državno rukovodstvo moralo odlučiti na pozajmicu od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 21.5 milijardu dolara.

Gyurcsány, lider mađarskih socijalista, vlast je preuzeo 2004. godine. Na nedavnom stranačkom kongresu je najavio povlačenje s dužnosti kako ne bi predstavljao prepreku ekonomskim i socijalnim reformama u zemlji.

"Čujem da sam ja prepreka suradnji koja je potreba za provođenje promjena, za stabilnu vladajuću većinu i odgovorno ponašanje opozicije. Nadam se da je ovo pravi put, ukoliko sam samo ja prepreka, jer ako je tako onda ću odmah eliminirati tu prepreku. Predlažem da formiramo novu vladu pod novim premijerom", rekao je Gyurcsány.

Mađarski parlament bi službenu obavijest o njegovoj namjeri trebao zaprimiti u ponedjeljak. Gyurcsány nije imenovao svog mogućeg nasljednika.

R.I.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.