Američki dug: Boehner bi danas opet pokušao s glasanjem o podizanju limita

REPUBLIKANSKI čelnik Zastupničkog doma američkog Kongresa John Boehner sinoć je odgodio glasanje o planu za podizanje limita za zaduživanje SAD-a nakon što prijedlog nisu podržali čak ni svi članovi njegove stranke. Kako javlja CNN, glasanje bi se moglo održati danas.

I dopisnik Guardiana javlja da bi Boehner, nakon jučerašnjeg ponižavajućeg pokušaja kojim nije uspio osigurati prolazak prijedloga u domu Kongresa u kojemu većinu drže republikanci, danas mogao pokušati još jednom. Incident je pokazao snagu zastupnika okupljenih u nestranački pokret Tea Party koji okuplja predstavnike konzervativne i libertarijanske struje u Kongresu, od kojih dobar dio čine članovi Republikanske stranke, poput Sarah Palin i Rona Paula.

Tea Party potkopao glasanje kako bi Obama izgubio na sljedećim izborima?

Neki analitičari tumače da je Tea Party spreman otići toliko daleko da namjerno potkopava planove za limit o zaduživanju. Naime, sljedeći predsjednički izbori u SAD-u održavaju se 6. studenog 2012. godine, a pripadnici pokreta navodno smatraju da bi bankrot države kojom predsjeda Baracku Obami dovoljno narušio ugled da na izborima ne bude opet izabran.

Boehner pomaknuo glasanje kako bi žicao glasove, ali bez uspjeha

Da sramota bude veća, Boehner je glasanje predviđeno za 18 sati odgodio za nekoliko sati kako bi pokušao nagovoriti dovoljno republikanaca da glasaju za njegov plan. U 22 sata je republikanac Kevin McCarthy napokon rekao novinarima da je glasanje odgođeno. Da je plan i bio izglasan u Zastupničkom domu, demokratski Senat bi ga pokopao. Demokrati također pripremaju plan, ali velika je šansa da će ga republikanci u Zastupničkom domu, kamo najprije ide na glasanje, odbaciti.


Sinoćnji fijasko pridonio je osjećaju kaosa i zbunjenosti jer se zadnji rok za izglasavanje prijedloga limita za zaduživanje nemilosrdno bliži. S obzirom na činjenicu da Boehner više nema kontrolu niti nad članovima vlastite stranke, šanse za kompromis s demokratima, koji zastupaju ideje na zastupnici okupljeni u Tea Party niti ne pomišljaju, još su manje.

Podsjetimo, SAD do 2. kolovoza treba postići dogovor o podizanju limita za zaduživanje. Ako dogovora ne bude, Amerika bi prvi put u povijesti mogao doslovno bankrotirati. U debati oko duga sukobljavaju se republikanska strana koja ne želi povećanje poreza za najbogatije Amerikance i kompanije, čime Obama namjerava ublažiti ogromni dug, i demokratska strana koja nikako ne želi smanjenje socijalnih beneficija, što predlažu republikanci. Bijela kuća je počela s izradom plana za slučaj da se do toga datuma ne izglasa plan, kako bi SAD barem privremeno izbjegao bankrot.

Azijske burze oštro padaju

Zbog zasad bezizgledne situacije u SAD-u i danas su zaronile azijske burze, dok je tečaj dolara prema japanskoj valuti zaronio na najnižu razinu u četiri mjeseca.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu gotovo 1 posto.

Jučer su cijene dionica na Wall Streetu pale četvrti dan zaredom. Pada i dolar, pa je jutros na azijskim tržištima valuta zaronio na 77,49 jena, novu najnižu razinu u četiri mjeseca, dok se jučer u ovo doba kretao oko 77,60 jena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.