Komemoracija: Obitelji žrtava suočile se s Upravom HŽ-a i Kalmetom, majka najmlađe izgubila svijest

KOMEMORACIJA za šest žrtava tragične željezničke nesreće koja se dogodila u petak u Rudinama - Lorraine Bodet, Petru Radić, Emila Gaja Andrića, Krešimira Trajbara, Domagoja Alvira i Mirnu Rogan održana je danas na groblju Lovrinac u Splitu.

Sva tijela osim Andrićevog bila su izložena danas na Lovrincu. Shrvane obitelji žrtava imale su priliku suočiti se s kompletnom Upravom HŽ Holdinga, a majka najmlađe žrtve, 18-godišnje Petre Radić, u jednom je trenutku izgubila svijest. Na parkiralištu groblja Lovrinac zateklo se više luksuznih automobila, što nije prošlo bez komentara među nazočnima na tužnom skupu. Uprava HŽ-a dovezla se, pak, jednim automobilom, kombijem u vlasništvu HŽ Holdinga.

Ožalošćeni su imali priliku čuti obećanje ministra prometa i infrastrukture, ujedno i šefa Nadzornog odbora Hrvatskih željeznica da će odgovorni za ovo krvoproliće biti kažnjeni otkazom kada se utvrde uzroci nesreće.

Božidar Kalmeta, čiju je ostavku odbila premijerka Jadranka Kosor, ustvrdio je da riječi o posljedicama za odgovorne i sućut koju im izražava malo znače obiteljima koje su izgubile svoje najmilije, te dodao - "no, poginule nitko ne može vratiti, bol ostaje kao trajni biljeg".

Pronalaženje odgovornih nazvao je "dugom prema žrtvama i prema svima koji rade u sustavu Hrvatskih željeznica".

Barišić ukazao na moguću odgovornost vlakovođe, Popović na Kurtušićevu i Medakovu

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić se prilikom vjerskog obreda nadovezao na priču o odgovornosti i podsjetio na mogućnost da su za nesreću možda krive i osobe koje su u trenutku nesreće upravljale vlakom, konstatiravši da "nije važna samo tehnička sigurnost nego i ljudska pažnja i odgovornost".

Podsjetimo, prema dosadašnjim otkrićima, do proklizavanja vlaka na nizbrdici kod Kaštela došlo je zahvaljujući tekućini, odnosno smoli koja je netom prije prolaska vozila nanesena na tračnice. Nakon komemoracije, s novinarima su razgovarali Kalmeta i šef Uprave HŽ-a Zoran Popovac, koji je kazao da je nabavka spornog retardanta u nadležnosti Ivana Medaka, direktora poslova ekologije i zaštite u HŽ Infrastrukturi.

"HŽ Holding je donio plan zaštite od požara, ali za nabavku je odgovoran predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Mijat Kurtušić", dodao je Popovac. Smatra da je dobro radio svoj posao.

Kalmetina odgovornost

Kalmeta je, pak, ustvrdio da nitko neće biti pošteđen otkaza ukoliko kada istraga utvrdi odgovornost, no nije odgovorio na pitanje hoće li on sam odgovarati ukoliko se utvrdi da je do nesreće došlo pogreškom sustava HŽ-a, a ne nepažnjom ili zbog nestručnosti.

Komemoraciji su prisustvovali i splitski gradonačelnik Željko Kerum, kaštelanski gradonačelnik Joško Berket te splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.