Kod Zadra brutalno pretučen mladić, ostao je invalid. Presudu čeka dvanaest godina

Foto: Privatni album

PRIJE dvanaest godina u Selinama pokraj Zadra tada osamnaestogodišnjeg mladića Silvestra Vonića pretuklo je nekoliko osoba, zbog čega je ostao invalid. Policija je napad okarakterizirala kao prekršaj, zbog čega je obitelj krenula u pravnu bitku koja još uvijek traje. 

Sve se odigralo nakon noćnog izlaska ispred kluba Sky, današnjeg Wizarda. Silvestru i njegovom rođaku je teške i lakše tjelesne ozljede nanijelo nekoliko osoba, među kojima su, kako tvrdi, bili i vlasnici kluba.

„Rođak i ja smo krenuli kući nakon izlaska, ja sam izašao prvi i kad sam se okrenuo, vidio sam kako ga tuče nekoliko osoba. Krenuo sam nazad prema njima i rekao da ga ostave, a oni su se zaletjeli prema meni i počeli me udarati.

Brat od vlasnika kluba, Ante Knežević me je tada udario nogom u međunožje. Tada sam pao na pod te od bolova izgubio svijest”, ispričao nam je Silvestar te dodao kako je zbog tog udarca danas 18%-tni invalid. 

Silvestar: Udarac zbog kojeg sam invalid uputio mi je brat vlasnika kluba

Zbog šoka i osbnog straha od doktora, tu večer nije potražio lječničku pomoć. No, bolovi su se pojačavali s vremenom te kad više nije mogao izdržati otišao je k liječniku. Kaže kako ga je nakon mjesec dana doktor opće prakse poslao urologu.

Silvestar živi u Švicarskoj, gdje se nakon napada, skoro godinu dana liječio antibioticima. No, ipak je, kaže, bila potrebna operacija na kojoj su mu amputirali testis i ugradili protezu. Osim što su mu trajno ugrozili zdravstveno stanje, Silvestar kaže da zbog napada ima traume. 

Udarac u međunožje zbog kojeg je ostao invalid, kaže, uputio mu je Ante Knežević, brat vlasnika nekadašnjeg kluba Sky Ivana Kneževića.

„Njih dvojica su se dogovorila da kažu kako su me samo oni napali. Oni su inače iz imućne obitelji i znali su da će im otac srediti sve s odvjetnikom. Kazali su da im je moj rođak opsovao majku koja je bila bolesna i da su ga zbog toga udarali. Čak su rekli kako im je majka nedugo nakon toga umrla, ali i to je laž jer im je majka preminula prije tri godine”, rekao je Silvestar. 

Policija je nakon postupanja utvrdila da je došlo do narušavanja javnog reda i mira te ispitala svjedoke. Braća Ante i Ivan su nakon događaja privedeni na razgovor te su priznali da su sudjelovali u tučnjavi. Ante je tada izjavio da je Silvestra udario desnom nogom u predjelu trbuha. 

Obitelj Vonić nakon nekoliko godina pokreće tužbu za naknadu štete

Nekoliko godina kasnije, kada je vidjela da pravda ne stiže, obitelj Vonić pokrenula je privatnu tužbu za naknadu štete i kaznenu prijavu. 

„Za sada smo dobili nepravomoćnu, prvostupanjsku presudu kojom se određuje šteta Silvestru Voniću. Predmet se već godinu i tri mjeseca nalazi na Višem sudu u Zadru jer su Kneževići uložili žalbu. Vođen je i prekršajni postupak, ali samo zbog remećenja javnog reda i mira. Kazneni postupak protiv nasilnika nikada nije proveden”, rekao nam je odvjetnik Mario Pavičić. 

ODO Zadar: Ostvarena su isključivo obilježja prekršaja

Na naš upit zbog čega nije proveden kazneni postupak, iz Općinskog državnog odvjetništva u Zadru tek su kratko odgovorili da prijavljeno djelo ostvaruje bitna obilježja isključivo prekršaja, a ne kaznenog djela. Nisu nam mogli otkriti ni prema kojim su obilježjima donijeli odluku. 

„Više nam nije dostupan sadržaj državnoodvjetničkog spisa jer je dostavljen Općinskom sudu u Zadru, a nije nam vraćen te je aktualna referentica spisa koja je donijela odluku već dulje odsutna, tako da sada ne možemo odgovoriti na Vaše upite”, kazali su iz ODO Zadar. 

Otac Dragan: Kneževići nisu dolazili na suđenje, sjedili bi u kafiću

Obitelj Vonić je nakon pokretanja tužbe za naknadu morala platiti troškove vještačenja i dolaske sina na suđenje udaljenog tisuće kilometara. Otac Dragan živi u Našicama, ali je uvijek dolazio kao pratnja sinu na sud u Zadar.

„Ovo mučenje traje dvanaest godina. Kad god smo došli na suđenje, oni se nisu pojavili. Njihov odvjetnik je desetak puta našao izgovor zašto nisu prisutni. Vidio sam na svoje oči kako bi okrivljenici došli s odvjetnikom. Oni bi ostali u kafiću, a odvjetnik bi svaki put imao drugi razlog zbog čega se oni nisu pojavili na sudu”, rekao je otac Dragan Vonić te dodao: 

„Koliko je godina prošlo, Ante Knežević je kasnije rekao kako se ne sjeća da je udario mog sina. U međuvremenu sam saznao i kako se protiv njega vodi još nekoliko predmeta na Višem sudu."

Odvjetnik Brkić: Moja stranka nije nanijela ozljede Voniću

Na naš upit je li Ante Knežević neopravdano izbivao s ročišta, odvjetnik Ive Brkić rekao je kako ne može komentirati sudske postupke koji su u tijeku. 

"Mogu samo reći da moja stranka nije nanijela nikakve ozljede gospodinu Voniću, te da  je Ante Knežević u prekršajnom postupku oslobođen od optužbe da bi u bilo kojem trenutku udario gospodina Vonića. Gospodin Vonić se prema liječničkoj dokumentaciji koju je priložio u postupku suđenja, prvi put javlja liječniku gotovo dva mjeseca od spornog događaja, što prilično dovodi u sumnju njegovu osnovu za tužbu", rekao je odvjetnik Brkić.

Silvestar: Najgore je što sam invalid, ali sam živ i vidim koliko sve dugo traje

Obitelj Vonić skoro je odustala od tužbe koja se godinama razvlači po sudovima. No, nakon što su shvatili kako u Zadru njihov slučaj nije jedini, odlučili su se nastaviti boriti. Motivacija im je, kažu sada, slučaj Dennija Kelečevića, kojeg je nekoliko osoba brutalno pretuklo prije nekoliko mjeseci. 

Iako ne žele dopustiti počiniteljima da prođu nekažnjeno, cijeli proces teško im pada. Po dolasku na sud Silvestar se svaki put iznova prisjeća detalja događaja zbog kojeg je ostao invalid. Cijela obitelj se teško nosi s posljedicama brutalnog događaja. 

„Trajno su mu ugrozili zdravstveno stanje. Moj sin ne zna hoće li jednog dana moći biti roditelj. Uz sve probleme borio se s osudom okoline i depresijom. Odlazio je kod psihijatra kako ne bi digao ruku na sebe. Teško je bilo cijeloj obitelji gledati kako ti dijete pati. On ne može potisnuti traumu jer smo godinama na sudu”, kaže otac Dragan. 

Silvestar se prije napada, zbog kojeg je ostao invalid, bavio sportom i trenirao košarku. Zbog te noći, život mu se promijenio. Danas živi i radi u Švicarskoj. Zbog invalidnosti ne može služiti vojni rok te prema tamošnjem zakonu mora plaćati određenu naknadu. 

„Još uvijek se osjećam loše, imam strah kada vidim veću grupu muškaraca. Uvijek ih pokušavam zaobići kako me ponovno ne bi netko bez razloga pretukao. Ne spavam mirno jer se uvijek svega sjetim. Najgore je što sam invalid, ali sam živ i vidim koliko sve dugo traje. Samo želim da se sve završi i da pravda bude zadovoljena kako bih mogao nastaviti sa životom”, rekao je Silvestar.

Prema presudi, Ante Knežević bi mu trebao isplatiti naknadu zbog neimovinske štete, gubitka zarade, nemogućnosti služenja vojnog roka i banke sperme u iznosu oko 35 tisuća eura. Otkad su prije godinu i tri mjeseca Kneževići uložili žalbu, Silvestar čeka poziv s Višeg suda u Zadru kako bi se, kaže, agonija okončala, a pravda zadovoljila. No, boji se kako se to neće dogoditi ubrzo zbog tromosti sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.