Kekin: Politike kojima se velike obitelji ganjaju da imaju još djece nisu efikasne

Screenshot: HRT

GRAD Zagreb smanjuje novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. Iznosit će 2500 kuna za svako dijete.

Riječ je o velikom smanjivanju s obzirom na to da se dosad za prvo dijete dobivalo 1800 kuna, za drugo 3600 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete 54000 kuna.

"Netočno je da smo smanjili naknade - ukupni iznos u proračunu se ne mijenja. Ista svota koja je išla kao pomoć za novorođenu djecu za vrijeme bivše vlasti, ista je kakva će biti i za naše vlasti. Promijenjeno je da se taj iznos drugačije raspoređuje", rekla je u večerašnjoj emisiji Otvoreno Ivana Kekin, zastupnica u Skupštini Grada Zagreba (Nova ljevica).

"Zaključili smo da svaka beba u Zagrebu, bila prvo, drugo, treće ili sedmorođena ima pravo na isti materijalni support, kako bi im se olakšalo prvih par mjeseci, za to ta mjera služi, tako se i zove - to je novčana pomoć za opremu novorođenčeta", rekla je Kekin.

"To je obiteljska mjera, nije joj svrha demografija"

Objasnila je zašto je prvorođenom djetetu povećan iznos jer će time biti obuhvaćen najveći broj korisnika - prvorođene djece ima najviše; najveća izdvajanja za opremu su za prvo dijete i misle da je ovo pravedniji način raspodjele. Riječ je o iznosu od 2500 kuna za prvorođeno dijete.

Naglasila je da otkako je ova mjera uvedena nije porastao broj novorođene djece u Zagrebu, a ova mjera je usmjerena na jako uski krug korisnika, nema ni demografsku svrhu.

"To je obiteljska mjera, nije joj svrha demografija, već pomoć kada dobivaju prvo, drugo i svako sljedeće dijete", dodala je.

Što se tiče demografskih mjera, rekla je, cilj je da Zagreb ukupno poveća broj živorođene djece, nevažno je hoće li to biti prvo, drugo, treće ili sedmo dijete. Smatra da nisu efikasne politike kojima se "velike obitelji ganjaju da imaju još djece".

Geografske politike treba mijenjati na način da se mladima omogući da se osamostaljuju - sigurna zapošljavanja, vrtiće u smjenama, boravak u školama. 

Herman: Hrvatska je zahvaćena pandemijom bijele kuge

Mislav Herman, potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba (HDZ), rekao je da je Hrvatska zahvaćena "pandemijom bijele kuge koja nosi odliku smanjivanja rađanja broja djece u obiteljima".

"Potrebno je stimulirati rođenje svakog djeteta, posebice onoga čega mi imamo sve manje, a to je rađanje trećeg i svakog sljedećeg djeteta u obitelji", dodao je.

Kaže da je došlo do povećanja iznosa za rađanje prvog djeteta, ali za rađanje drugog, trećeg ili četvrtog, ti su iznosi drastično smanjeni. Roditelji nisu zadovoljni ovakvim stavom i ovakvom politikom.

Što se tiče politike platforme Možemo, rekao je da roditelji nisu zadovoljni - krenulo je s mjerama roditelj odgojitelj, danas s naknadama za novorođenčad, najavljuju se i manja ulaganja za besplatne udžbenike.

Kekin je, što se tiče besplatnih udžbenika, rekla da se tu ništa neće mijenjati.

Radić: Radimo na cijeloj lepezi mjera koje počinju i prije rođenja djeteta

O tome kakva je situacija u Osijeku, gradonačelnik Ivan Radić je rekao da rade na cijeloj lepezi mjera koje počinju i prije rođenja djeteta - sufinanciraju medicinski potpomognutu oplodnju, za što izdvajaju oko 400.000 kuna.

"U odnosu na prošlogodišnje razdoblje imamo 102 bebe više rođene", dodao je.

Na području Osijeka rastu plaće, ima više doseljenih nego iseljenih, što je rezultat mjera koje počinju prije rođenja djeteta. Za svako dijete Grad izdvaja 2000 kn, nakon toga imaju druge mjere koje koriste i u vrtićkoj dobi, osigurani su svi asistenti u vrtićkim skupinama i osnovnim školama, upisano je oko 260 više u vrtiće, stipendiraju oko 110 učenika srednjih škola.

Najavio je i novu mjeru - 50 najboljih srednjoškolaca će stipendirati besplatnim vozačkim ispitom.

Osvrnuo se na mjeru koja se tiče svih osnovnih škola, a to je produženi boravak u kojem imaju 63 skupine. U županiji provode mjeru besplatnog obroka u osnovnim školama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.