Katastrofa u Meksičkom zaljevu: U more odlazi duplo više nafte nego se procjenjivalo

DO ČAK 40 tisuća barela nafte dnevno moglo je istjecati iz eksplodirale bušotine British Petroleuma u Meksičkom zaljevu.

Američki geološki zavod izvijestio je kako je najviše nafte iz bušotine istjecalo prije nego je stavljen "poklopac" 3. lipnja. BP-ov direktor će se sljedećeg tjedna sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Premijer Velike Britanije i David Cameron i američki predsjednik će se susresti ovog vikenda.

Stravične brojke

Ovo je treći, a vjerojatno ne i zadnji put, da je američka vlada morala revidirati procjene oko toga koliko nafte istječe u Zaljev. Po najnovijim podacima, u jednom satu u more se izbaci nafte koliko se prije mislilo da se izbaci u jednom danu.

Sve nove procjene, a bilo ih je nekoliko, navode da je u more iscurilo između 160 i 400 milijuna litara nafte. Procjene su iznimno financijski neugodne za BP, koji je već zabilježio značajne gubitke na tržištu. Neki čak procjenjuju da bi kompanija mogla propasti zbog ove katastrofe, što bi brojni ljudi zasigurno dočekali s veseljem.

Ako usporedimo katastrofu u Meksičkom zaljevu s najgorim mirnodopskim izlijevanjem nafte u povijesti, Ixotocom 1 u Meksiku, dobivamo stravične brojke. Ixotoc je tijekom 10 mjeseci u more izlio oko 560 milijuna litara nafte. Deepwater Horizon traje samo dva mjeseca, a već mu se približio. Najgora prijašnja američka katastrofa, Exxon Valdez u Aljasci, u more je poslala 45 milijuna litara. Po novim brojkama, Deepwater Horizon proizvodi jednu katastrofu kao što je ona Exxon Valdeza svakih 13 dana. Stoga, kad BP kaže da uspijeva prikupiti polovicu nafte koja curi, to je vrlo slaba utjeha.

Naprava u srijedu prikupila 15.800 tisuća barela nafte

U Meksički zaljev istječe nafta od 20. travnja kada je eksplodirala i potonula platforma Deep Horizon. U eksploziji i potonuću je poginulo 11 radnika. BP je izvijestio kako je naprava postavljena na bušotinu u srijedu prikupila 15.800 barela nafte, što je samo malo više nego je sakupila u utorak.

Američki državni odvjetnik Eric Holder jučer je upozorio kako Washington neće platiti čišćenje obale te da BP treba biti odgovoran za sve štete. David Cameron je tijekom posjeta Afganistanu kazao da je naftna mrlja u Meksičkom zaljevu "ekološka katastrofa". "BP mora napraviti sve što je potrebno kako bi riješio situaciju, a britanska vlada je spremna pomoći", kazao je Cameron.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.