Kako su Skripalovi preživjeli najsmrtonosniji bojni otrov na svijetu?

Screenshot: BBC News

UZ SLUČAJ trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije vezane su mnoge misterije, ali jedna od najvećih je: kako su ovo dvoje uspjeli preživjeti ako su otrovani ruskim novičokom koji se smatra najsmrtonosnijim kemijskim oružjem koji je čovjek ikad proizveo?

Konačno je i to pitanje odgovoreno, barem djelomično, javlja Washington Post. Skripalovi su danas živi prije svega zahvaljujući brzoj i odlučnoj akciji britanskih bolničara i liječnika koji su, uz pomoć policijskih istražitelja i državnih stručnjaka za kemijsko oružje, u iznimno kratkom roku dijagnosticirali otrov.

>> Otrovani ruski tajni agent pušten iz bolnice

Ni sami liječnici nisu vjerovali da će Skripalovi preživjeti

Unatoč tome, sada znamo da ni medicinsko osoblje nije vjerovalo da će otac i kći preživjeti. 

Kada je 4. svibnja u poslijepodnevnim satima ekipa hitne pomoći došla na mjesto incidenta i pronašli dvojac kako leži na klupi u Salisburyju, nije imala pojma s čime ima posla. Prvo su mislili da se radi o predoziranju nekom vrstom opijata, što je vrlo čest slučaj posljednjih godina u Velikoj Britaniji, kao i u SAD-u. 

Dok je Julija bila u nesvijesti, Sergej je nepomično zurio u nebo. Ali kako se kasnije ispostavilo, nisu se predozirali opijatima, već su otrovani novičokom, nervnim otrovom proizvedenim u bivšem Sovjetskom Savezu. 

>> Otrovana kći ruskog špijuna: Pokušaj ubojstva potpuno je okrenuo moj svijet

Simptomi upućivali na nervni otrov

;

Lorna Wilkinson, direktorica za medicinske sestre u Bolnici okruga Salisbury, rekla je za BBC da su prvi trag koji je upućivao na to da se ne radi o predoziranju drogom dobili kad je i policajac Nick Bailey, koji je među prvima došao na mjesto incidenta, primljen u hitnu službu sa sličnim simptomima."Bili smo zaista zabrinuti koliko daleko bi ovo moglo otići", kaže Wilkinson u razgovoru za BBC. 

Iako su posumnjali na bojni otrov, policija i liječnici u početku nisu znali radi li se o nesretnom slučaju, pokušaju ubojstva ili terorističkom napadu. 

"Jesmo li razmišljali o tome da imamo dvoje pacijenata koji su se otrovali do toga da to postane sveobuhvatno, s mnogo žrtava? Zaista nismo znali u tom trenutku", prepričava glavna medicinska sestra Sarah Clark. 

Kada su saznali da je Skripal bivši ruski špijun i dvostruki agent koji je dobio azil i živi pod vlastitim imenom u Velikoj Britaniji, policiji u Salisburyju su stvari postale jasnije. Medicinsko osoblje je u međuvremenu shvatilo da su simptomi tipični za trovanje organofosfatima, što je tip kemijske supstance koji se koristi u pesticidima, ali i u nervnim otrovima. Tipični simptomi su ekstremno sužene zjenice, povraćanje, slinjenje i suzenje, grčenje mišića, napadaji i, eventualno, zastoj srca.

"Kad smo postali svjesni da je ovo nervni agens, očekivali smo da neće preživjeti. Namjeravali smo pokušati sve terapije i osigurati najbolju kliničku skrb. Ali svi dokazi su upućivali na to da neće preživjeti", kaže konzultant za intenzivnu skrb Stephen Jukes i dodaje da "ne može potpuno objasniti" njihov oporavak. 

Isprobane nove vrste tretmana koje su se pokazale uspješnima 

Liječnici su se, međutim, konzultirali s ekspertima za kemijsko oružje u obližnjem vladinu laboratoriju Porton Down. Laboratorij i međunarodni eksperti su im, kažu liječnici, predložili nove vrste tretmana koji su se pokazali vrlo uspješnima. 

Dali su pacijentima teške sedative kako bi ih mogli staviti na aparate za disanje i kako bi se izbjeglo oštećenje mozga. Također su lijekovima stimulirali lučenje acetilholinesteraze kod pacijenata - enzima vitalnog za komunikaciju mozga s mišićima koji nervni agensi blokiraju. 

Njihov oporavak bio je "spor i ekstremno bolan", kako je kasnije rekla Julija. Kao što je poznato, Julija se oporavila znatno brže od svog oca. Puštena je iz bolnice 9. travnja i sada živi "u sigurnom okruženju", pod stalnom zaštitom britanske policije. Liječnici, međutim, upozoravaju da je i dalje nejasno hoće li biti dugoročnih posljedica po zdravlje i kakvih točno. 

"Nakon 20 dana kome, probudila sam se i saznala da sam bila otrovana", rekla je Julija u nedavnom intervjuu za Reuters, dodavši da se i dalje bori s "užasnim promjenama koje su me zadesile, i fizički i emotivno". "Ne želim opisivati detalje, ali klinički tretman bio je invazivan, bolan i deprimirajući", rekla je. Njen je otac pušten iz bolnice prije dva tjedna. I on trenutno živi pod britanskom policijskom zaštitom. Za razliku od kćeri, nije htio davati izjave ni intervjue. 

Dok britanska vlada tvrdi da je "izrazito vjerojatno" da su pokušaj ubojstva Skripalovih izveli ruski tajni agenti i da ga je odobrio ili naredio sam predsjednik Vladimir Putin - inače bivši kolega Skripala, koji je također služio u sovjetskom KGB-u -  ruska vlada i veleposlanstvo su odgovorili ismijavanjem optužbi, ocrnjivanjem istrage i raznim međusobno proturječnim protuoptužbama, uključujući onu da su zapravo britanski agenti otrovali Skripalove kako bi "namjestili" Rusiji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.