Kako je došlo do ovakvog kaosa sa smećem u Zagrebu?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

SMEĆE na ulicama se gomila, radnici Čistoće su tri dana štrajkali, a gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavljuje kako će sve prijaviti sudu. Glavni grad Hrvatske je neočekivano ušao u kaotičnu situaciju, koju neki mediji i politički protivnici opisuju kao uvod u "napuljski scenarij", što je zapravo najava grada zatrpanog smećem.

>> FOTO Ovako jutros izgleda centar Zagreba

Da bismo razumjeli kako je došlo do ove situacije, trebamo se vratiti na početak prosinca prošle godine, kada su radnici Čistoće prvi put prosvjedovali ispred ulaza u zgradu tvrtke tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.

Prosvjed upozorenja u prosincu

Prosvjed u organizaciji Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Sindikata hrvatskog vozača i Novog sindikata organiziran je nakon što su se Uprava Holdinga i zagrebačka Gradska uprava oglušili na njihove dopise u kojima su tražili razgovor o povećanju koeficijenata i usklađivanju plaća s inflacijom, što je potpisivanjem peticije podržalo 1116 radnika Čistoće.

Prosvjednici su nezadovoljni operativnim uvjetima, nedostatkom radnika, nemogućnošću iskorištavanja godišnjeg odmora i slobodnih dana, nefunkcioniranjem sustava, dislociranjem radnika i drugim te su najavili da na Božić prestaju s radom ako im se ne ispune zahtjevi.

>> Radnici zagrebačke Čistoće: Dajte nam veće plaće ili nećemo odvoziti smeće za Božić

Tomašević za pregovore

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković poručio je radnicima da je njihovo iskazivanje spremnosti na akciju alat u rukama sindikalaca, a prosvjed je nazvao demokratskim pravom koje im nitko ne može oduzeti.

Zahvalio je svim političarima koji su podržali prosvjed jer, kaže, "uz ovakvu vlast u Zagrebu, trebat će nam podrška". Prosvjed su zasad podržali zagrebački HDZ i Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Tomašević je tada u izjavi za medije pak opovrgnuo optužbe da se zahtjevi radnika ignoriraju istaknuvši da su u tijeku kolektivni pregovori s reprezentativnim sindikatima o Kolektivnom ugovoru za Zagrebački holding, pa tako i za radnike Čistoće. Rekao je kako u Holdingu postoje "različiti sindikati koji nemaju iste stavove", ali sa svima pregovara o povećanju plaća i materijalnih prava u okviru Kolektivnog ugovora. 

U svakom slučaju, do štrajka tada nije došlo, ali ni do dogovora sa sindikatima. Radnici Čistoće su dobili 500 kuna više božićnice, a operativnim radnicima je od siječnja povećana plaća za 13 posto jednostranom odlukom uprave. 

 

Novi sustav odvoza smeća ključni je projekt gradonačelnika Tomaševića

Gradonačelniku Tomaševiću i upravi Holdinga odnosno Čistoće bilo je stalo da izbjegnu eskalaciju sukoba s radnicima, naročito jer se nalazimo u prvim mjesecima implementacije novog sustava odvoza otpada, što je jedan od ključnih reformskih projekata nove gradske vlasti.

Novi sustav odvoza smeća pratila je značajna skepsa, a mnogi su se trudili da implementacija ne počne. Neki su se žalili na nove ZG vrećice, neki na to što će možda morati više plaćati, neki da se smeće nedovoljno i neredovito odvozi itd. Bila je to jesenas glavna tema u Zagrebu.

Stoga je Tomaševiću i njegovom direktoru Čistoće Davoru Viću bilo važno održati Čistoću funkcionalnom i mir među radnicima. Nekoliko mjeseci su u tome uspjeli, a sada je puklo.

Izvanredni otkaz trojici zaposlenika kao povod za prestanak rada

Naime, trojica radnika Čistoće su snimljena kako su kontejnere s miješanim otpadom, biootpadom, plastikom, a zatim i papirom ispraznili u isti kamion. Sve ono što su građani odvajali se pomiješalo. Ta je snimka izazvala veliko negodovanje građana.

Uprava Holdinga je na to reagirala izvanrednim otkazom trojici radnika 21. siječnja.

>> VIDEO Radnici Čistoće dobili otkaz, sve smeće bacili u isti kamion. Javio se Holding

"U incidentu koji se dogodio u Ulici Republike Njemačke br. 6, 4. siječnja ove godine, nekoliko radnika Čistoće je prilikom pražnjenja spremnika prekršilo strogo i jasno propisan protokol o postupanju s komunalnim otpadom, zbog čega se još jednom ispričavamo građanima", naveo je Holding u priopćenju za javnost.

"Napominjemo da se radi o izoliranom slučaju, o incidentu. U podružnici Čistoća radi oko 2000 djelatnika koji svoj posao obavljaju dobro, kvalitetno i sukladno protokolima. Navedeni incident je nanio veliku štetu Zagrebačkom holdingu i podružnici Čistoća, i to u vrijeme kada Čistoća bilježi pozitivne promjene od uvođenja reformi (npr. manja količina miješanog komunalnog otpada, povećano razdvajanje otpada i sl.)", nastavili su.

"Zagrebački holding i podružnica Čistoća proveli su internu istragu, utvrdili činjenice te proveli zakonom propisano savjetovanje sa sindikatima vezano uz otkazivanje ugovora o radu djelatnika koji su sudjelovali u incidentu. Slijedom, Uprava Zagrebačkog holdinga provela je postupak u skladu s važećim propisima te donijela odluke o sankcijama u skladu s utvrđenim činjenicama", zaključili su iz Holdinga.

Sindikati podržavaju otpuštene radnike Čistoće, ostali kreću u štrajk

Sindikati su pak odmah najavili da će dati potporu radnicima u pripremnim radnjama koje bi trebale završiti tužbom protiv poslodavca, odnosno Čistoće.

"Ništa nisu napravili protiv onoga što oni moraju napraviti. Nisu miješali nikakav otpad. Oni su samo upotrijebili posude koje su bile prazne da čiste prostor da bi uopće mogli prići kontejneru", rekla je Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb. Dalje su se stvari odvijale mimo sindikata. Radnici Čistoće su stupili u štrajk koji traje već četvrti dan.

>> Radnici Čistoće ipak nastavili štrajk. Doznajemo što traže od uprave Holdinga

Pritom je taj štrajk najvjerojatnije nezakonit jer, između ostaloga, nije najavljen. Dapače, neki od štrajkaša govore da je riječ o prosvjedu odnosno buntu, a ne štrajku. Sve to je pak započelo na dan kada je gradonačelnik Tomašević otputovao na dvodnevni službeni posjet Ateni. 

Što sada traže radnici Čistoće?

U međuvremenu su radnici Čistoće formulirali 11 zahtjeva, o kojima se sada pregovara.

>> Ovo je 11 zahtjeva radnika zagrebačke Čistoće

Ovo su zahtjevi radnika Čistoće:
 1, Povećanje osnovice 12% - minimalno 
 2. Stalni dodatak od 200 eura 
 3. Sistematizacija u roku od 30 dana 
 4. Kod 95 i kartica vozača (besplatno)
 5. Vanjski prijevoz 100%
 6. Donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija 
 7. Povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1.80
 8. Povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2.40 (vozači)
 9. Dodatak na otežane uvjete rada - maksimalno 
10. HTZ oprema 
11. Besplatan parking 

Traže i pisanu odluku o povlačenju otkaza radnicima koji su različite vrste otpada odlagali u isto vozilo.

 

Suspendirana odluka o otkazu trojici radnika Čistoće

Odluku o otkazu je Čistoća već suspendirala. Voditelj Čistoće Davor Vić objavio je u ponedjeljak da je suspendirana odluka o izvanrednim otkazima trojici radnika, koje su dobili zbog pogrešnog zbrinjavanja otpada.

>> Vić: Suspendirana odluka o otkazima trojici radnika Čistoće

"Odlučili smo privremeno suspendirati odluku o otkazu kako bi se mogao neometano nastaviti odvoz komunalnog otpada", rekao je Vić na konferenciji za novinare i potvrdio da je time udovoljeno zahtjevu radnika Čistoće, koji od ponedjeljka ujutro štrajkaju u znak solidarnosti s trojicom kolega. 

Podsjetimo, povod za štrajk, o kojem radnici Čistoće nisu upozorili Upravu tvrtke, izvanredni su otkazi trojici radnika zbog njihovog postupanja 4. siječnja, kada su na snimci uhvaćeni da različite frakcije otpada odlažu u isti kontejner. Time su nanijeli "financijsku i reputacijsku štetu" Čistoći, tvrdi Vić. 

Vodstvo Čistoće popušta štrajkašima

Uprava je zapravo popustila pritiscima štrajkaša, a Vić je novinarima kazao da su u komunikaciji s radnicima koji su tražili njihov povratak na posao, kao i sindikalnim predstavnicima, dobili nova saznanja o spornom događaju. 

"Informacija da će im biti uručeni otkazi izašla je van tako da im je stvorila određenu psihozu, među njima i njihovim kolegama. A odluka o otkazu ima i mogućnost žalbe pa treba reći da pravne mogućnosti nisu iscrpljene. Stoga smatramo da je ovo danas bilo neopravdano", rekao je Vić u ponedjeljak.

"Oni su svjesni da su napravili propust, da su postupili mimo protokola i jasno je da se ne smije miješati otpad", rekao je Vić dodajući da se radnike Čistoće na terenu često snima te da su pod pritiskom. 

Uprava Zagrebačkog holdinga pozitivno je odgovorila ne neke od zahtjeva radnika Čistoće, poput osiguravanja HTZ opreme i uputa načina na koji treba obavljati svoje radne zadatke, a koje su uputili radnici Čistoće, kazala je predsjednica sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak. No, onda je došlo do prekida pregovora.

Je li štrajk uopće legalan? Je li štrajk uopće štrajk?

Danas se na to žalio i gradonačelnik Tomašević u svojem prvom obraćanju javnosti nakon povratka iz Atene. "Sindikati kažu da ovo nije štrajk. Radnici ne rade, što je to onda? Štrajkovi su normalna stvar, ali ovo nije ta situacija", rekao je Tomašević.

>> Tomašević o štrajku u Čistoći: Ovo nije igra, moglo bi doći do privatizacije Holdinga

"Želim da se ovo riješi što prije, ne želim dolijevati ulje na vatru. Želim da sindikati kažu stoje li iza ovog ili ne. Ako ne stoje, ovo je nezakoniti štrajk i oni moraju snositi trošak", rekao je gradonačelnik.

Predsjednici SSSH Mladen Novosel i Novog sindikata Mario Iveković odmah su reagirali na poruku zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da troškove nezakonitog štrajka radnika Čistoće trebaju snositi sindikati istaknuvši da sindikati nisu ni organizirali štrajk.

Sindikati peru ruke

Novosel je izjavio Hini da sindikat nije organizirao prekid rada, već je pokušao pomoći radnicima i usmjeriti ih jer ne može otići iz tvrtke i napustiti radnike.

"Kao predsjednik udruge više sindikalne razine rekao sam radnicima da se neka pravila moraju poštovati, u potpunosti shvaćajući njihov problem", izjavio je sindikalist Novosel.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković odbacio je Tomaševićevu izjavu o plaćanju troškova štrajka kao netočnu. Pojasnio je da sindikati snose troškove štrajka, odnosno plaća radnika, kada ga organiziraju na nezakonit način, no kada radnici sami odluče obustaviti rad, sindikat tu ne može ništa.

Ustvrdio je kako je "okidač" za obustavu rada u Čistoći bio otkaz trojici radnika, a radnici su uz njihovo vraćanje na posao tražili i rješavanje drugih problema. No, s obzirom na to da su spontano prekinuli rad, nisu odmah imali definirane zahtjeve.

Frustracije radnika Čistoće

Spominje se i uvoz stranih radnika kao način slamanja štrajka. "Nadam se da neće doći do uvoza stranih radnika, nadam se da će prevladati razum", rekao je gradonačelnik Tomašević na novinarsko pitanje o najavama uvoza radnika iz uprave Čistoće. "Ako treba, uključit ću se, ali s kim da je razgovaram?" zavapio je frustrirani Tomašević.

>> Radnici Čistoće: Neka nam svima daju otkaze

Frustracije su velike i među radnicima Čistoće, najviše zbog uvjeta rada i malih primanja. I oko toga je izbio spor u javnosti u protekla 72 sata. Radnici su ogorčeni i zbog izjave šefa Čistoće Davora Vića. On je na HRT-u izjavio kako je prosjek plaće komunalnog radnika 990 eura, a 1240 za vozača.

Koliko je plaćen radnik Čistoće?

Radnici su na to odgovorili objavom svojih platnih lista, koje pokazuju prilično niska primanja. Portal Faktograf objavio je kolike su najmanje plaće u Čistoći i koliko najviše može zaraditi radnik Čistoće. Najniža plaća u Čistoći trenutno iznosi 4800 kuna neto.

>> FOTO Radnik Čistoće tvrdi: Ovo je moja platna lista

Osnovica za izračun plaća iznosi 3052 kune, a najniži koeficijent iznosi 1.6 (koeficijent se množi s osnovicom i to daje iznos plaće). Sa svim dodacima, poput naknade za rad subotom, nedjeljom, blagdanima, rad u drugoj i trećoj smjeni, radnik Čistoće može zaraditi do 5800 kuna, objavio je Faktograf.

Došli smo u situaciju u kojoj ništa nije jasno

Zagreb je tako došao u nesvakidašnju situaciju. Radnici Čistoće štrajkaju, ali sindikalisti tvrde da to nije štrajk. Gradonačelnik Tomašević je, nakon godina ignoriranja u periodu vladavine Milana Bandića, poboljšao materijalno stanje radnika Čistoće, ali to očito nije dovoljno. Postavlja se i pitanje legalnosti tog štrajka, o čemu će odlučivati sud.

Radnici Čistoće koji su zbog povrede radne obaveze dobili otkaz sada i dalje rade za Čistoću. To pak otvara pitanje je li otkaz bio primjerena reakcija na njihovo ponašanje i povredu radne obaveze - ako jest, zašto ga se onda sada povlači, ako nije - je li donesen zbog zadovoljavanja javnosti?

U međuvremenu su i opozicijski Most i HDZ podržali radnike Čistoće i napali Tomaševića. Javili su se i bandićevci. Situacija se tako dodatno politizira, a krenula su i nagađanja o tome tko zapravo upravlja radnicima Čistoće. U svakom slučaju, Tomašević se nalazi u najvećem političkom problemu od početka svog gradonačelničkog mandata. On sada sigurno želi postići dogovor s radnicima.

>> Mostovci i bandićevci podržali radnike Čistoće

Nadalje, tko će uopće odvesti nagomilano smeće nakon kraja štrajka upitne legalnosti? Vjerojatno radnici koji su štrajkali. A tko će sve to platiti? Građani Zagreba koji plaćaju najviši prirez u Hrvatskoj.

Stoga je pozitivna vijest koja je došla pri zaključenju ovog teksta, a to je da se radnici Čistoće večeras vraćaju na posao. Ponovno kreće odvoz smeća, a pregovori s upravom Holdinga se nastavljaju. Pronaći rješenje bi trebalo biti u interesu obje strane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.