Kako izaći iz krize: Srbija razmišlja o uvođenju dodatnog poreza za bogate

SRPSKA ministrica financija Diana Dragutinović danas je iznijela ideju o uvođenju privremenog solidarnog poreza koji bi se primjenjivao na građane boljeg materijalnog stanja, a koji bi na taj način ponijeli teret svojih siromašnijih sugrađana.

Prema pisanju beogradskog Blica, to ne bi bio porez na luksuz ili na imovinu, već bo se dodatno oporezivala osobna primanja građana za koje bi država "po nekom kriteriju utvrdila da su bogati".

Dragutinović je pojasnila kako bi se reformom poreznog sustava moralo potpuno izbjeći "sintetičko oporezivanje građana". Na taj način bi se zakon o porezima trebao pojednostaviti te bi se uveo dvosistemski porez odnosno najmanje dvije stope poreza za dvije vrste građana.

Ministrica je rekla kako su sve ideje zasad u fazi testiranja kako bi se vidjela reakcija i efekti koje će ideje proizvesti kod građana i struke.

Ideju je podržao i srpski premijer Mirko Cvetković koji je rekao da se većim oporezivanjem bogatih građana želi izbjeći prestanak isplata ili smanjenje mirovina umirovljenicima u Srbiji, a jednako tako se želi zaštiti siromašno stanovništvo.

Cvetković je rekao da srpska vlada također namjerava provoditi mjere štednje te dodao da je potrebno postići uštede u proračunu u visini od oko milijardu eura. Uz to potrebno je osigurati još oko 500 milijuna eura za otplatu srpskog inoduga.

R.I.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.