Jedan od osnivača napustio HDZ: Institucije moraju utvrditi je li posao Karamarkove žene korupcija

Foto: Screenshot Youtube, Index

RIJEČKI gradski vijećnik i jedan od osnivača HDZ-a Hrvoje Burić nakon 26 godina članstva objavio je da napušta HDZ jer je nezadovoljan stanjem u stranci, a za Index je otkrio što ga je toliko zasmetalo.

Tvrdi da su ga lokalni HDZ-ovci opstruirali te da s njim uopće nisu komunicirali, a sve je počelo, kaže, kada je u prvom krugu lokalnih izbora pobijedio tadašnjeg laburista, a danas HDZ-ovog ministra obrazovanja Predraga Šustara i u ušao u drugi krug sa sadašnjim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.

"HDZ drži ljestve SDP-u u Rijeci"

"Zalagao sam se da se na dnevni red stavi poslovanje tvrtke Energo jer su građani Rijeke opljačkani na skupom grijanju i glavna opozicijska stranka u Rijeci je morala inicirati da se o tome raspravlja u gradskom vijeću. Točka dnevnog reda je već bila napisana, ali moji bivši kolege su je ignorirali. Dao sam podršku i vozačima Autotroleja, no stranka se ukazivanjem na loše postupke gradskih vlasti i njihovih trgovačkih društava uopće nije htjela baviti. Iz svega sam zaključio da riječki HDZ drži ljestve SDP-u", rekao je Burić za Index i dodao da već neko vrijeme nije imao političku podršku HDZ-a.

"Hrvatska demokratska zajednica je organizirana hijerarhijski i predsjedništvo bi moralo znati što se događa u Rijeci, trećem gradu po veličini u Hrvatskoj. Rijeka ne bi trebala biti nebitna i važno je kakva se politika vodi u gradu", rekao nam je Burić koji je bio jedan od najaktivnijih vijećnika riječkog Gradskog vijeća.

O INA-i nije raspravljalo predsjedništvo HDZ-a

U trenutku njegova odlaska iz HDZ-a predsjednik te stranke Tomislav Karamarko usred je afere Konzultantica. Njegova je supruga, naime, od lobista Josipa Petrovića primila više od pola milijuna kuna za savjetničke usluge. Burić kaže da je to samo potvrdilo da je njegova odluka da napusti stranku ispravna.

"Njegovu odgovornost utvrdit će nadležna tijela u koje ja vjerujem. Ne znam koja je pozadina Karamarkove priče s MOL-om i je li u to upleten još netko, ali činjenica je da o tome nije raspravljalo Predsjedništvo HDZ-a. INA je jedna od najvažnijih hrvatskih tvrtki, djeluje u energetskom sektoru koji je posebno važan i o tome se trebalo i moralo raspravljati u stranci. Nevjerojatno je da se o pitanjima koja su važna za svakog građanina Hrvatske ne raspravlja na najvišim političkim tijelima. Institucije moraju utvrditi je li u aferi Konzultantica bilo korupcije", poručio je Burić za Index.

"U HDZ-u nema rasprave o važnim pitanjima"

"O tome što se događalo s INA-om bi trebao raspravljati i HDZ i premijer i ministri u vladi. To je nacionalno pitanje i tiče se i ministra pravosuđa i ministra financija i premijera. To su najodgovorniji ljudi u državi koji moraju o tome razmišljati i imaju mandat građana da o tome razmišljaju i da štite državne interese. Svi su trebali biti uključeni u promišljanje i zauzimanje stavova o arbitraži s MOL-om", kazao je Burić.

Sada već bivši HDZ-ovac nije zadovoljan načinom na koji se vodi ta stranka.

"Postoji statut i Karamarko ponovno treba institucionalizirati HDZ. Odluke koje se donose ne smiju biti odluke pojedinaca ni predsjednika stranke. O tome trebaju odlučivati tijela uz prethodnu raspravu. Očito je da u HDZ-u sada nema rasprave o važnim pitanjima. Ustroj stranke je takav da se ja nisam mogao baviti pitanjima i problemima građana grada u kojem živim jer za to nisam imao nikakvu podršku", zaključio je Burić.

Do sljedećih lokalnih izbora ostat će u Gradskom vijeću kao nezavisni vijećnik, a najavio je još aktivniji nastavak bavljenja lokalnom politikom i dodao da razgovara o suradnji s nekim strankama i udrugama.
 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.