Je li pacijentu ubrizgan dezinficijens? Pročelnica tvrdi da se krivo izrazila

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Nova TV

INSPEKCIJA Ministarstva zdravstva upravo provodi nadzor u Županijskoj bolnici Čakovec gdje je zbog greške medicinske sestre preksinoć preminuo 62-godišnji pacijent. Ministar zdravstva Vili Beroš Indexu je rekao da ne zna što se točno dogodilo i da čeka rezultate inspekcije kako bi utvrdili zbog čega je došlo do fatalne pogreške zbog koje je čovjek izgubio život.

Ministar Beroš također nam je rekao da prema informacijama kojima raspolaže nije točno da je pacijentu zabunom ubrizgan dezinficijens.

>>Čovjek u čakovečkoj bolnici umro jer su mu sestre ubrizgale dezinficijens u žilu?

"Moja informacija nije takva, ali čekam izvješće", kazao nam je Beroš.

Ravnatelj bolnice o dezinficijensu: Neću ništa ni opovrgavati ni potvrditi

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak za Index je danas rekao da nam osim jučerašnje izjave neće ništa drugo reći dok ne završi inspekcijski nadzor.

Na pitanje je li točno da je pacijentu ubrizgan dezinficijens odgovorio je: "Neću ništa ni opovrgavati ni potvrditi, inspekcija je počela, ja sam u tom nadzoru, iza 12 sati ide naš unutarnji nadzor".

Podsjetimo, sinoć je u Dnevniku Nove TV predsjednica Upravnog vijeća bolnice Čakovec i pročelnica zavoda za zdravstvo Međimurske županije dr.sc. Sonja Tošić Grlač neizravno potvrdila kako je 62-godišnjem pacijentu greškom ubrizgan dezinficijens.

Novinar je u uvodu razgovora kazao kako je izgledno da je u žili 62-godišnjaka umjesto fiziološke otopine završila medicinska kemikalija za dezinficiranje.

Upitana kako je moguće da se dogodila ovakva pogreška, dr. Tošić Grlač kaže kako je dezinficijens u bolnicama uobičajeno sredstvo koje se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

"Greška je moguća i, nažalost, ona se i dogodila", kazala je.

Predsjednica Upravnog vijeća bolnice Čakovec o dezinficijensu: Možda sam se krivo izrazila

Index je danas razgovarao s pročelnicom Sonjom Tošić Grlač, koja nam je rekla da se jučer možda krivo izrazila.

"Možda sam se ja krivo izrazila. Pacijentu je dano krivo sredstvo, a koje točno, to će se vidjeti po nalazu. Ne znam da je to bio dezinficijens. Znam samo da mu je, kako nam je rečeno u bolnici, dano krivo sredstvo. Pošto nisam medicinske struke, ne bih znala objasniti, pričekajte današnje mišljenje komisije gdje će se utvrditi što se dogodilo. Mi kao osnivač bolnice nećemo davati nikakve izjave jer je sad došla komisija iz Ministarstva zdravstva i potom će se obaviti interna kontrola u bolnici, tako da pričekat ćemo sve", rekla nam je.

Na kraju je samo ponovila da joj je ravnatelj bolnice rekao da pacijentu nije dano sredstvo koje mu se trebalo dati, a koje točno, kaže, ne zna.

Podsjetimo, jučer je ravnatelj bolnice dr. Tomislav Novinščak za Index rekao da je problem u načinu na koji se dao lijek, a ne u sredstvu.

>>U bolnici u Čakovcu pacijent umro zbog greške, ravnatelj: Sve smo objasnili obitelji

"Procedura hemodijalize je izrazito složena i medicinsko sredstvo se pritom primjenjuje lokalno, a tom je pacijentu dano intravenski. Dakle, to medicinsko sredstvo se nije smjelo dati u žilu. To se dogodilo jučer poslijepodne, a pacijent je sinoć preminuo. Odmah ujutro smo primili njegovu obitelj, bili su nam njegova dvojica sinova. Pojasnili smo im proceduru. Obitelj je u šoku kao i mi. Plakali su oni, plakali smo mi", kazao je jučer za Index dr. Novinščak.

Naveo je kako će obdukcija potrajati, a pogotovo toksikološki nalaz jer su ga poslali u Zagreb.

"Uzeli smo sve izjave onih koji su bili uključeni u proces liječenja tog pacijenta, sve ćemo proanalizirati. Tako nešto nam se nikad nije dogodilo. Od 1999. godine sam u bolnici, čak i ljudi koji su od osamdesetih u bolnici su mi rekli da se tako nešto nikad nije dogodilo. Odradimo na milijune postupaka, no ovako nešto, kažem, nikad se nije dogodilo", rekao nam je dr. Novinščak.

Budući da nam je ministar zdravstva Vili Beroš rekao da se radi o pogrešci koju je učinila medicinska sestra, pitali smo dr. Novinščaka je li sestra bila nova i neiskusna ili je riječ o premorenosti, no zamolio nas je za razumijevanje kazavši da ne može otkriti nikakve detalje.

Sestre suspendirane 

Medicinske sestre uključene u tragični događaj ne rade do daljnjeg, potvrdila je ranije za Hinu predsjednica Upravnog vijeća Sonja Tošić Grlač.

"Greška je moguća. Greška se ovaj put, na žalost svih nas, dogodila", izjavila je Tošić Grlač te dodala da medicinske sestre koje su bile uključene u događaj do daljnjeg ne rade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.