Janša predstavlja Hrvatsku u Bruxellesu. Postoje tri razloga zašto je to loše za nas

Foto: EPA

HRVATSKU je jučer na samitu lidera Europske unije predstavljao slovenski premijer Janez Janša.

Do ove dvojbene situacije je došlo jer je premijer Andrej Plenković zaražen koronavirusom, dok je predsjednik RH Zoran Milanović odbio biti hrvatski predstavnik na samitu. Nakon toga se hrvatska vlada obratila slovenskoj i ovlastila Janšu da na europskom samitu bude predstavnik Hrvatske.

Riječ je o duboko problematičnoj odluci iz najmanje tri razloga.

Prvi razlog: slovenska kampanja protiv Hrvatske

Prvi je svakako ljetošnje ponašanje slovenske vlade prema Hrvatskoj. U skandaloznim izjavama prednjačio je glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin, kojega je na tu poziciju doveo baš Janša.

Kacin je na press-konferenciji 18. kolovoza rekao kako je u Hrvatskoj možda na djelu treći val koronavirusa. Kazao je tada kako je među 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Sloveniji potvrđen uvoz novih 12 slučajeva iz Hrvatske, a da se, s obzirom na to da epidemiološka ispitivanja još uvijek traju, taj broj može i povećati. Rekao je i kako među novim slučajevima u Sloveniji u proteklih tjedan dana dominira uvoz virusa iz Hrvatske te da je iz Hrvatske prošloga tjedna uvezeno 65 slučajeva korone.

Bio je to samo uvod u Kacinov, a zapravo i Janšin, frontalni napad na Hrvatsku. Počelo je s prijetnjama da će Slovenija staviti Hrvatsku na crvenu listu, da bi kulminiralo suludom tezom o tome da Hrvatska predstavlja ugrozu za cijelu EU.

>> Glasnogovornik slovenske vlade: U Hrvatskoj je možda počeo treći val korone

>> Glasnogovornik slovenske vlade: Hrvatska postaje ozbiljna prijetnja državama EU-a

>> Kacin vodi prljavu kampanju, treba mu zabraniti ulazak u Hrvatsku

Glasnogovornik slovenske vlade Hrvatsku proglasio prijetnjom za sve članice Europske unije

Podsjetimo, Kacin je samo 24. kolovoza u intervjuu za slovenski tisak iznio niz oštrih kritika na račun hrvatske vlade i epidemiologa koje je optužio za "izvoz" koronavirusa u Sloveniju.

U razgovoru za ljubljanski tjednik Reporter Kacin se požalio i na ponašanje kritičkih novinara i poruke na društvenim mrežama kako je njegovo ponašanje "licemjerno" jer je građane upozoravao na opasnost ljetovanja u Hrvatskoj, dok sam ljetuje u Hrvatskoj, na Krku, gdje ima kuću za odmor.

"Ne želim ništa loše Hrvatskoj, ali ona (zbog rasta slučajeva zaraze) postaje ozbiljna prijetnja državama EU, a zbog velikog broja naših turista, najviše Sloveniji", kazao je Kacin u razgovoru koji s tim citatom u naslovu prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, a prenose i ostali mediji. To su, naravno, prenijeli i europski mediji, a cijela stvar je izgledala kao pokušaj sabotaže turističke sezone u Hrvatskoj.

Janšin glasnogovornik Kacin je, dakle, Hrvatsku proglasio ozbiljnom prijetnjom ostalim članicama EU, a Janša se od tih izjava nikad nije ogradio, a kamoli ispričao. Takvo ponašanje glasnogovornika Janšine vlade zapravo je posve neuobičajeno kada je riječ o odnosu među članicama te sigurno nije u skladu s diplomatskim normama.

Drugi razlog: Janša podržava Poljsku i Mađarsku te Donalda Trumpa

Drugi razlog zašto je problematično da Janša predstavlja Hrvatsku na briselskom samitu tiče se same teme ovog okupljanja, posvećenog mađarskoj i poljskoj blokadi europskog proračuna i plana oporavka, odnosima sa Sjedinjenim Državama i pandemije. 

Naime, Slovenija je sredinom studenog zauzela suprotan stav od Hrvatske kada je riječ o blokadi Poljske i Mađarske. Janša je poslao pismo čelnicima EU u kojem se zauzeo za kompromis kako bi se brzo potvrdio proračun Unije te izjasnio protiv uvjetovanja raspodjele europskih sredstava pitanjem vladavine prava, čiju primjenu u slučaju Poljske i Mađarske smatra politički motiviranom.

>> Janša pisao EU institucijama o europskim sredstvima, oporba kaže da je kiksao

Slovenski je premijer onda na Facebook profilu pojasnio svoje pismo kojim je, kako smatraju oporba i dio njegovih koalicijskih partnera, nanio štetu ugledu države jer se svrstao na stranu Mađarske i Poljske u njihovu sukobu s većinom članica oko uvjetovanosti sredstava načelom vladavine prava.

Janša je napisao da Slovenija u ponedjeljak na sastanku COREPER-a, za razliku od Poljske i Mađarske, nije glasala protiv unošenja kriterija ispunjavanja vladavine prava za korištenje sredstava iz europskih fondova niti je uložila veto.

Dakle, čak i Janšini koalicijski partneri, kao i cijela slovenska opozicija, smatraju da je Janšin stav u vezi blokade Poljske i Mađarske zazoran, a Hrvatska takvog Janšu bira da je predstavlja na samitu EU baš o toj temi.

Janša odbija čestitati Joeu Bidenu na pobjedi na predsjedničkim izborima

Nadalje, još jedna tema briselskog samita su odnosi s SAD-om, u vezi čega se Janša također nedavno osramotio, čestitajući na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima - Donaldu Trumpu!

>> Janša odbija čestitati Bidenu: "Treba razmišljati vlastitom glavom"

"Izbori su gotovi onda kad druga strana prizna poraz ili kad se proglase službeni rezultati, a sve ono što se kaže prije toga je politika", kazao je Janša par dana kasnije, braneći svoju odluku da otvoreno podrži Trumpa i nakon izbora koje je izgubio, pa lagao da nije. Janša je dodao kako će s veseljem čestitati izbornom pobjedniku kad za to dođe vrijeme i da neće postupiti kao oni koji su odmah poslali čestitke "slijedeći medijski val", nego da će i dalje postupati po načelu da "treba razmišljati vlastitom glavom".

Treći razlog: Ustav Republike Hrvatske

Treći razlog je Ustav RH, u kojemu u članku 144 jasno stoji sljedeće: “Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske.”

Dakle, Hrvatsku na briselskom samitu mogu predstavljati Plenković ili Milanović, a Ustav nikako ne spominje premijera neke druge članice EU.

Logično je da zaraženi Plenković nije mogao ići u Bruxelles, no zašto umjesto njega nije otišao Milanović, kako mu je i ponuđeno? Pokušaj objašnjenja došao je u priopćenju s Pantovčaka.

>> Janša će predstavljati Hrvatsku na samitu EU. Milanović nije htio ići, objasnio zašto

Neuvjerljivo objašnjenje s Pantovčaka

"Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjednikom vlade RH Andrejom Plenkovićem povodom sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća. 

Predsjednik Vlade Plenković obavijestio je predsjednika Republike Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeće te je predložio predsjedniku Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku. Predsjednik Milanović je na to predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenija, i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama. 

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju, te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta.
Prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, Predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti", stoji u priopćenju Ureda predsjednika Milanovića. 

Riječ je o ne baš uvjerljivoj sofisteriji, s obzirom na to da aktualni slovenski premijer Janša trenutno definitivno nije pravi izbor za osobu koja će Hrvatsku predstavljati na europskim samitima. Ne bi bilo iznenađujuće da se iza svega toga zapravo nalazi to da se Milanoviću jednostavno nije dalo ići u Bruxelles.

Zašto baš Janša?

Činjenica je da nije neuobičajeno da na samitima EU-a lideri zaduže nekog kolegu da ih predstavlja, ako ne mogu doći ili moraju otići ranije.

Primjerice, u listopadu je talijanski premijer Giuseppe Conte delegirao svoj glas njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, jer je morao otići ranije sa sastanka šefova članica Unije. No, prije toga nije bilo nikakve njemačke antitalijanske kampanje, kakvu je ljetos provodila Slovenija prema Hrvatskoj. 

Za Hrvatsku je najelegantnije rješenje bilo da nas u Bruxellesu predstavlja predsjednik Milanović, koji ima iskustva sa samitima EU-a. Druga opcija je bila da Plenković, koji se hvali svojim izvrsnim vezama unutar EU-a, izabere nekog kolegu da predstavlja Hrvatsku, ali ne Janšu, s obzirom na politiku koju vodi kontroverzni slovenski premijer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.