Izrael posudio Bijeloj kući drevne predmete. Trump ih zadržao na svom imanju

Ilustracija: Profimedia

BIVŠI američki predsjednik Donald Trump će vratiti drevne artefakte koje je Izrael poslao Sjedinjenim Državama u prosincu 2019. godine za obilježavanje Hanuke u Bijeloj kući. Artefakti su nakon tog događaja trebali biti vraćeni u Izrael, ali State Department je spriječio njihovo izlaganje zbog zabrinutosti da su predmeti možda uzeti s okupirane Zapadne obale.

Artefakti, koji uključuju set antičkih novčića i keramičke uljanice, nalaze se na Trumpovom imanju u Mar-a-Lagu od prosinca 2021., navodi New York Times. Tamo su završili kada ih je republikanski donator Saul Fox poklonio tadašnjem predsjedniku Trumpu na proslavi Hanuke 2021. u Mar-a-Lagu.

"Ubrzo će biti vraćeni"

Inače, predmeti su povjereni Foxu nakon što je izbijanje pandemije odgodilo preuzimanje predmeta jer Izraelska uprava za antikvitete nije htjela povjeriti predmete brodarskoj tvrtki. Fox je za Wall Street Journal ispričao kako je mislio da će te stvari trajno dati Trumpu.

Prethodni napori viših izraelskih dužnosnika da vrate artefakte tijekom proteklih nekoliko mjeseci nisu uspjeli. "Budući da su predmeti izloženi kako je prvotno planirano, ubrzo će biti vraćeni", najavio je Trumpov glasnogovornik Steven Cheung za Times.

Uprava za antikvitete potvrdila je u izjavi da nema "nikakva potraživanja od Donalda Trumpa" te da izraelski i američki dužnosnici "rade zajedno na vraćanju predmeta u njihov pravi dom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.