Istražili smo kakvo je stanje u većim bolnicama u Hrvatskoj. Evo gdje je najgore

Foto: Index

NEDAVNO smo pisali o nedostatku medicinskih sestara nakon što nam je Anica Prašnjak, predsjednica sindikata medicinskih sestara, rekla da ih u Hrvatskoj nedostaje između 8500 i 12.000, a sad smo istražili koliko ih zapravo nedostaje po bolnicama diljem zemlje. Najteža je situacija u Puli i Dubrovniku, a u gotovo svakoj bolnici sestre su primorane odrađivati prekovremene sate jer ih nema dovoljno.

Glavna sestra Opće bolnice Pula, Irina Pucić, za Index je rekla da im nedostaje preko 100 medicinskih sestara, prosječno jedna do dvije na svakom odjelu. Odaziv na natječaje im je, kaže, jako slab.

"Mjesečno raspisujemo natječaje za okvirno 15 radnih mjesta medicinskih sestra radi nadopune upražnjenih radnih mjesta uslijed dugotrajnih bolovanja i ne uspijemo popuniti sva upražnjena radna mjesta", rekla nam je Pucić.

Ukupan broj sestara u Puli mjesečno odradi 2558 sati prekovremeno

Njihova bolnica ima zaposleno 98 prvostupnica i 391 medicinsku sestru sa srednjom stručnom spremom.

"Prema sistematizaciji nedostaje 61 prvostupnica i 43 srednje medicinske sestre. U 2018. godini sestre nam mjesečno u prosjeku odrade 2.558 prekovremenih sati, što za 498 zaposlenih medicinskih sestara iznosi 5 prekovremenih sati mjesečno po osobi. No, govorimo o statistički izračunatom prosjeku, a ne o pojedincima, jer nisu ravnomjerno raspoređeni", rekla nam je Pucić.

Prekovremene sate, dodaje, isplaćuju ili im zauzvrat daju slobodne dane, a to su nam potvrdili i u ostalim bolnicama.

U Općoj bolnici Dubrovnik zaposleno je sveukupno 410 medicinskih sestara/tehničara, od toga 261 SSS i 149 VŠS i VSS, a na natječaje im se u pravilu, kažu nam, prijavi manji broj od broja traženih sestara.

"Medicinskih sestara/tehničara u OBD nedostaje u prosjeku 2-3 po gotovo svim odjelima. Po dobivenim podacima iz obračuna plaća, naše medicinske sestre u prosjeku mjesečno imaju 8-12 sati koji su im plaćeni po kolektivnom ugovoru u potpunosti", stoji u odgovoru Opće bolnice Dubrovnik za Index.

U Vinogradskoj ih nedostaje 100

U zagrebačkoj bolnici KBC Sestre milosrdnice zaposleno je 1570 medicinskih sestara/tehničara, a treba im još barem 100.

Naime, njihove sestre i tehničari mjesečno odrade oko 10 do 15 sati prekovremeno koji su im plaćeni, a postoji i mogućnost korištenja slobodnih dana ako ne žele plaćanje.

"Usprkos nedostatku sestara uspješno odrađujemo sve radne zadatke s postojećim brojem jer smo dobro definirali sistematizaciju radnih mjesta. Najviše ih nedostaje u operacijskim djelatnostima, kao i na novootvorenim odjelima za čiji su rad potrebna specifična znanja i dugotrajna edukacija", rekla nam je glavna sestra bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Biserka Režek.

Broj kandidata koji podnose molbe na natječajima je, dodaje, sve manji, ali još uvijek uspijevaju popuniti sva radna mjesta medicinskih sestara i tehničara za koje je raspisan natječaj.

"Uglavnom je riječ o kandidatima kojima je posao u KBC-u Sestre milosrdnice prvi izbor jer imaju saznanja o tome da je KBC Sestre milosrdnice poželjan poslodavac. Takve pozitivne povratne informacije daju nam poticaj da nastavimo raditi na tome da svojim zaposlenicima omogućimo dobre radne uvjete i zadovoljstvo poslom.

Mi smo jedinstveni u različitim područjima u RH. Dio KBC-a je najveća Klinika za traumatologiju u RH u kojoj se svakodnevno obrađuje i liječi najveći broj traumatoloških bolesnika i bolesnika s najtežim opeklinama. U Klinici za tumore - Centru za maligne bolesti, obrađuje se i liječi najveći broj bolesnika oboljelih od malignih bolesti. KBC Sestre milosrdnice ne zaostaje niti u ostalim područjima: dio KBC-a jedini je Referentni centar Ministarstva zdravstva za aritmije i elektrofiziologiju srca u RH, jedini Referentni centar za melanom te jedini Referentni centar za glaukom. Također, KBC Sestre milosrdnice jedini u RH ima Centar za poremećaje u jedenju kod djece i adolescenata. Ponosimo se time i što smo treći u RH po broju porođaja godišnje. Postoji još mnogo drugih pojedinačnih obrada koje se obavljaju u klinikama i zavodima KBC-a Sestre milosrdnice, a koje vrše medicinske sestre i tehničari. To dokazuje da je sestrinska profesija od velikog značaja, ali i omogućuje novozaposlenim medicinskim sestrama i tehničarima kvalitetnu kontinuiranu edukaciju i profesionalni razvoj", rekla nam je Režek.

Osijek izuzetak: Tamo se javlja daleko veći broj od traženih radnika

U KB-u Merkur zaposlene su 484 medicinske sestre. Mjesečno se odradi prosječno 3200 prekovremenih sati, a isti su plaćeni.

"Odaziv na natječaje za radna mjesta medicinskih sestara je zadovoljavajući", kratko nam je rekla pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Vesna Stužić.

U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije zaposleno je 378 medicinskih sestara, a kažu nam kako je po trenutnoj popunjenosti na odjelima stanje zadovoljavajuće.

"Međutim, napredak sestrinske struke uvjetuje veći broj sestara što naša ustanova u razumnim granicama i u suglasnosti s Ministarstvom zdravstva postupno povećava. U prosjeku na mjesečnoj bazi medicinske sestre odrade 5 prekovremenih sati te im je to uredno plaćeno. Odaziv na natječaje je dobar te nemamo problema s popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta", rekli su nam u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije.

U KBC-u Osijek trenutno je zaposleno 938 medicinskih sestara/tehničara sa SSS, dok na mjestu prvostupnica sestrinstva radi 329 radnika.

"KBC Osijek još uvijek ima dobar odaziv na natječaje za zapošljavanje medicinskih sestara i prvostupnica, a od početka 2018. do danas odaziv kandidata po navedenim natječajima je kontinuirano 3-5 puta veći od broja objavljenih mjesta na kojima se vrši zapošljavanje", stoji u odgovoru ravnateljstva KBC-a Osijek.

Na Rebru ih dosta odlazi na bolovanje

Što se tiče KBC-a Zagreb, njihov ravnatelj Ante Ćorušić za Index je rekao da im dosta sestara odlazi na bolovanje, a neke su na porodiljnom.

"Od 1325 zaposlenih medicinskih sestara/tehničara u KBC-u Zagreb na rodiljnom i roditeljskom dopustu trenutno se nalazi 56 medicinskih sestara te su za njih osigurane zamjene. Na kratkim bolovanjima su u prosjeku mjesečno 303 medicinske sestre, od čega je 200 medicinskih sestara pokriveno zamjenama, a ostalih 100 se pokriva preraspodjelom sestara prema potrebama radilišta", stoji u odgovoru ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića za Index.

Kaže i kako se kod njih svaki prekovremeni rad plaća te napominje da KBC Zagreb svoje potrebe za medicinskim sestrama redovito prijavljuje u Ministarstvu zdravstva od kojeg dobiva suglasnosti te se sukladno tome mjesečno raspisuju natječaji za prijem novih medicinskih sestara.

"Na svim radilištima KBC-a Zagreb posao je organiziran tako da njega i skrb bolesnika odgovara najvišim standardima te niti jednom bolesniku zdravlje i život nisu ugroženi", kaže Ćorušić za Index.

U Slavonskom Brodu nemaju problema

U Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod zaposleno je ukupno 544 medicinske sestre (srednje i više stručne spreme), a do sad se kaže nam ravnatelj Josip Samardžić nisu susreli s problemom nedostatka i nemogućnosti zapošljavanja medicinskih sestara.

"Radi organizacije i potrebe posla na pojedinim odjelima ponekad dođe do prekovremenog rada, koji broj sati je u okviru zakonskih odredbi, a svi odrađeni prekovremeni su plaćeni. Odaziv na natječaje za radno mjesto medicinske sestre u našoj ustanovi uglavnom je zadovoljavajući i sporadično se pokaže problem novog zapošljavanja prvostupnica sestrinstva", rekao je za Index ravnatelj Samardžić.

Jedina bolnica u kojoj sestre ne odrađuju prekovremene sate je ona u Karlovcu.

"U Općoj bolnici Karlovac zaposleno je 392 medicinske sestre/tehničara, a 31 medicinska sestra/tehničar zaposlena je na određeno radno vrijeme jer zamjenjuju one koji su na bolovanjima", kažu nam u toj bolnici i navode da je kod njih rad tako organiziran da nitko ne odrađuje prekovremene sate.

Navode kako u prosjeku svaka 2-3 mjeseca raspisuju natječaje kako im ne bi došlo do poteškoća u radu.

"Broj kandidata na natječajima je do sad bio puno veći od traženog broja izvršitelja. Kao primjer navodimo naš zadnji natječaj objavljen 02.10.2018.godine - 36 kandidata je predalo zamolbu na 3 radna mjesta za medicinske sestre/tehničare", kažu nam u OB Karlovac.

Odgovore nam još uvijek nisu poslale bolnice iz Siska, Virovitice, Splita, kao ni zagrebačka Opća bolnica Sveti Duh.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.