Iskaz vozača hitne s Bundeka: Mislio sam da sam zgazio plastičnu bocu ili kutiju

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL, Darko Tomas/CROPIX

DANAS je pred Remetincem održan prosvjed podrške djelatniku Hitne Mariju Macanu, koji je uhićen te mu je određeno 30 dana zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Prošle srijede, oko 22 sata, s južne strane jezera Bundek, djelatnici hitne medicinske pomoći pružali su u svom vozilu liječničku pomoć maloljetnoj osobi zbog sumnje na trovanje alkoholom. Nakon toga 62-godišnji vozač krenuo je vozilom prema kolniku te ozlijedio troje maloljetnika koji su se sjedili na travi.

Na sudu u Velikoj Gorici 62-godišnjem vozaču hitne medicinske pomoći određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela te je potom prevezen u Remetinec. Njegovi kolege ovako postupanje ocjenjuju previše rigoroznim. Ispred zatvora razvili su transparent s natpisom "Svi smo mi Macan. Danas on, sutra mi".

"Nikoga nisam htio pregaziti, vozio sam 3 km/h"

Na prosvjedu su pročitali iskaz pritvorenog vozača Hitne.

 

"Ja nikoga nisam htio pregaziti. Da su te cure samo mahnule ili digle ruke, ja bih se zaustavio. Bili su obučeni u crnu odjeću, na tom dijelu Bundeka uopće nema rasvjete. Vozio sam najviše 3 kilometra na sat. A kretao sam se uzbrdo te nisam dodavao gas kako ne bih proklizao. Stalno sam gledao ispred sebe. Oko mjesta gdje smo bili parkirani uopće nije bilo ljudi", rekao je i dodao da su svjetla na hitnoj pomoći bila upaljena.

"Nisu bile upaljene rotirke i sirene jer zato nije bilo potrebe", rekao je vozač.

"Čuo sam zvuk pucanja, mislio sam da sam zgazio bocu"

"Smotao sam kotače udesno, napravio puni krug te krenuo uzbrdo. Prošao sam možda sedam, osam metara kad sam začuo zvuk pucanja ispod vozila. Mislio sam da sam zgazio neku plastičnu bocu ili kutiju. Zaustavio sam kola, izašao van. Na pola metra bočno, na desnoj strani ležalo je tijelo mladića. Nisam niti isprava mislio da sam ga ja pregazio.

Krenuo sam dalje prema prednjem dijelu vozila i tada sam vidio da se ispred kombija nalaze dvije djevojke koje su počele vrištati. Viknuo sam tehničaru da sam zgazio djecu. Jedna od djevojaka se sama izvukla ispod vozila, a zatim smo pomicali vozilo kako bismo izvukli drugu djevojku. Tehničar je rukama gurao vozilo kako bismo je izvukli.

U tom trenutku je jedna djevojka počela vikati da pomognemo mladiću, a uopće nismo znali što mu je. Nismo niti njegovo stanje povezivali s gaženjem, nije imao na tijelu nikakvih ozljeda osim ogrebotinu na obrazu", rekao je vozač u iskazu koji je pročitan na prosvjedu.

"Vozit ćemo opreznije, trebat će nam duže do bolnice"

Ogorčeni postupanjem prema njihovom kolegi, najavili su da će u prometu voziti opreznije i prema propisima, što će za posljedicu imati dulje vrijeme potrebno za dolazak do pacijenta.

Radnici su upozorili i na činjenicu da je njihov vozač u 62. godini života večernje sate i dalje provodio na poslu te još jednom istaknuli zahtjev za beneficiranim radnim stažem.

"Pozivam sve da se prizna beneficirani radni staž. Ne zbog nas, nego zbog naših pacijenata. Kako je moguće da vozač Hitne radi 12 sati sa 62 godine?", rekao je jedan djelatnik.

Radnici su ozlijeđenim maloljetnicima poželjeli brz oporavak i zahvalili njihovim obiteljima što ih ne kritiziraju i osuđuju.

Izostala podrška Grbe Buljević

S druge strane, izrazili su razočaranje što ima javnu podršku nije uputila ravanateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević.  

"Ne možemo se pomiriti s tim da se našeg kolegu koji je do jučer svojim vještinama spašavao ljudske živote tretira kao najvećeg kriminalca ove države te ga se sprovodi po sudovima s lisicama na rukama. Iste te ruke 27 godina upravljaju vozilom hitne medicinske službe. Te ruke su držale taj volan i danju i noći, po kiši i suncu te neumorno pomagale u spašavanju ljudskih života” naveli su organizatori u pozivu na prosvjed.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.