Irački scenarij se ponavlja? Britanija ne isključuje napad na Iran, Njemačka ga odbacuje

BRITANIJA u budućnosti ne isključuje vojnu akciju u Iranu, dok Njemačka odbacuje svaku pomisao da bi ona u njemu sudjelovala.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je na pitanje je li moguća vojna akcija u Iranu rekao kako je u ovome trenutku ne razmatraju te da ne pozivaju na nju. "U isto vrijeme tvrdimo da u budućnosti sve opcije moraju biti otvorene", kazao je Hague prije sastanka ministara vanjskih poslova država EU.

Njemačka neće sudjelovati u razgovorima o napadu

Dodao je kako će u narednim mjesecima pojačati svoj pritisak "mirnim putem" na Iran. Prvo će to raditi kroz ponudu za pregovore o nuklearnom programu, dok će druga mjera biti oštrije sankcije prema Iranu. 27 ministara će danas raspravljati o uvođenju novih sankcija Iranu zbog toga što Teheran ne surađuje sa zapadnim silama i UN-ovom Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

S druge strane, Njemačka odbacuje mogućnost vojnog napada na Iran zbog njegova kontroverznog nuklearnog programa. "Nećemo sudjelovati u razgovorima o vojnoj intervenciji", kazao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle. Akcija u Iranu mogla bi ubrzo postati slična onoj u Iraku gdje su SAD i VB bili za vojno rješenje problema, a Njemačka i Francuska su bili protiv.

U ovom trenutku, SAD i EU se zalažu za žešće sankcije Iranu, dok su Rusija i Kina njima protive.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.