Index u operacijskoj sali: Vinogradska već dvije godine izvodi operacije mozga na budnim pacijentima

Foto: Josipa Uzelac

HRVATSKO zdravstvo se suočava s brojnim poteškoćama, no unatoč tome postoje pojedine svijetle točke koje održavaju reputaciju hrvatskog zdravstva u europskim i svjetskim okvirima.

Jedna od tih točaka je i Klinika za neurokirurgiju u KBC-u Sestre milosrdnice gdje tim od 20 vrsnih neurokirurga rade operacije koje se izvode samo u nekim zemljama svijeta. A mi imamo sreću da se jedna takva izvodi upravo kod nas i to uspješno već dvije godine .

Riječ je o operaciji tumora na mozgu u potpuno budnom stanju, tzv. "awake" operaciji, nakon koje se pacijent znatno brže oporavlja, a rizik da će ostati nepokretan ili izgubiti mogućnost govora se svodi na minimum.

Kako bi vidjeli gdje se održavaju i u kakvim uvjetima ovakve operacije posjetili smo Kliniku za neurokirurgiju te porazgovarali s predstojnikom prof. dr. Krešimirom Rotimom.

Nakon razgovora s njim, prof. Rotim nas je uveo u salu s kojom smo ostali, u najmanju ruku ugodno zatečeni. Da je vidimo na TV-u nikad ne bi pomislili da se nalazi u Hrvatskoj sudeći prema najsuvremenijoj opremi s kojom neurokirurzi u njoj raspolažu.

Pacijent budan tijekom cijele operacije

Upravo je ova bolnica prva u Hrvatskoj počela s operacijama mozga na pacijentu koji se cijelo vrijeme nalazi u budnom stanju i izvode ju preko dvije godine.

Cijeli liječnički tim prije izvođenja takve operacije išao je na edukaciju u Udine, Italija, a s tamošnjom Klinikom za neurokirurgiju njeguju prijateljski odnos.

"Veliku ulogu u operaciji pacijenta u budnom stanju ima kolegica Marina Zmajević koja se bavi evociranim potencijalom, odnosno mapiranjem mozga. To znači da prilikom operacije stavljamo male oznake na mozak da se vidi točno kojim dijelom tijela određeni dio mozga upravlja", rekao je profesor Rotim.

Istaknuo je kako se mogu izvoditi dvije vrste operacije mozga u budnom stanju. Jedna je kaže, da se pacijenta prvo uspava općom anestezijom te ga se poslije probudi za vrijeme stimulacije mozga, a drugi način je da se cijela operacija izvede dok je pacijent budan te ga se nikako ne uspavljuje.

A upravo se tim drugim načinom operiraju pacijenti u Vinogradskoj bolnici te napominje važnost anesteziologa, posebice dr. Inge Mladić-Batinica koja se posebno educirala za izvođenje takve vrste anestezije.

"Dosad smo obavili niz takvih operacija, dvoznamenkaste brojke. Pacijenti su nam jako zadovoljni, rekli su nam da nisu imali nikakve traume niti strah ni tijekom ni nakon operacije. Za vrijeme trajanja operacije uz njih je cijelo vrijeme psiholog koji s njima razgovara, opusti ih i daje im osjećaj sigurnosti", rekao je prof. Rotim.



Niz procjena kod psihologa prije operacije

Inače, da bi pacijent uopće mogao ići na takvu operaciju prvo mora proći niz procjena kod psihologa da bi se vidjelo hoće li biti smiren i razuman kako bi izdržao operaciju te imati takav tumor koji se može na taj način operirati. Tu im pomaže dr. sc. Svjetlana Salkičević s Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Pacijent nam se nakon operacije u budnom stanju daleko brže oporavlja, a sprječavamo i motorički deficit kod pacijenta tako da pacijent ne ostane nepokretan ili bez govora. Pomoćna metoda uz mapiranje mozga je i neuronavigacija koja omogućava neurokirurzima da znaju točno gdje im se nalaze instrumenti i sve se snima kamerom tako da mi na ekranu vidimo uvećan mozak i njegove dijelove što olakšava operaciju", rekao je profesor Rotim.

Posljednju takvu "awake" operaciju napravili su u dijelu mozga koji je zadužen za intelektualnu funkciju i sve je prošlo u redu. Do sad su sve operacije na taj način, kaže Rotim, bile uspješne i bez ikakvih komplikacija.

Dodao je i kako je cijeli neurokirurški tim zaslužan za uspješnost operacija.



Njihove operacije gledaju neurokirurzi iz ostalih zemalja


"Psiholozi, anesteziolozi, neurolozi, medicinske sestre koje su sve sa završenom visokom stručnom spremom te mi neurokirurzi činimo jedan dobar tim i točno se zna tko je za što zadužen prilikom operacije, a jako je važno da svi dobro funkcioniramo", kazao je prof. Rotim.

Osvrnuli smo se i na izgled sale koja zaista djeluje vrhunski pa nam je rekao da imaju sreću jer upravo njihova bolnica ima najmoderniju i najveću neurokiruršku kliniku u Hrvatskoj iz koje educiraju i liječnike u svijetu.

"Imamo integriranu Endo Alpha salu s tri kamere u kojoj se obavljaju sve operacije. Jedini smo s profesionalnim TV sustavom u sali pa radimo live seminare za neurokirurge iz cijelog svijeta. Ljudi putem ekrana iz drugih država prate našu operaciju koja se upravo odvija i istovremeno postavljaju pitanja što je izvanredno za dalju edukaciju", rekao je prof. Rotim.

Klinika za neurokirurgiju kaže nam prof. Rotim, posjeduje i certifikat "Europski edukacijski centar izvrsnosti" izdan od strane Europskog udruženja neurokirurških društava (EANS) što je potvrda velikog napora djelatnika Klinike koji se ulaže u edukaciju mladih liječnika.

Nakon obilaska operacijske sale porazgovarali smo i s medicinskim osobljem i specijalizantima koji nam kažu kako su uspješni jer su svi jedan dobar tim.

"To je izuzetno bitno za pacijente jer se osjećaju sigurno", kaže nam medicinski tim s neurokirurgije dodajući kako svaki od člana tima na njihovoj Klinici obavezno zna za svakog pacijenta koji im stiže na operaciju, što dodaju nije slučaj u nekim europskim i svjetskim bolnicama u kojima su boravili na edukacijama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.