INDEX APELIRA Povucite odluku o gašenju Z1 - birokrati ne smiju gasiti medije

Foto: Index

AGENCIJA za elektroničke medije će 26. siječnja u ponoć spustiti mrak na medijske slobode. Zbog notornog Marka Juriča i njegovog huškanja protiv Srpske pravoslavne crkve na tri dana će oduzeti koncesiju televiziji Z1. Obrazloženje je da se Marko Jurič u svojoj emisiji Markov trg služio govorom mržnje kada je u odjavi emisije izjavio: “Dakle dragi moji Zagrepčani kad se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi neki od tih četničkih vikara istrčao iz Crkve i malo, u maniri svojih najboljih klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu”. Ne jednom, dva dana zaredom je to izgovorio.

Nije sporno da je Marko Jurič izgovorio idiotariju koja nije ništa drugo nego širenje mržnje prema vjerskoj zajednici. Njegove riječi se nisu ništa drugo nego mrzilački proljev i poziv na linč. Kada neka budala sutra zvizne kamen u prozore hrama Preobraženja Gospodnjega ili povuče protu za bradu Marko Jurič će reći da on nema ništa s tim. A potajno će se u sebi smijati i u mraku zadovoljno trljati ručicama. Marko Jurič član je Hrvatskog društva novinara i publicista, izuzetno ideološki obojene družine. Tamo se Jurič može družiti sa zloglasnim Velimirom Bujancem. Međutim, čak i takvo društvo pokrenulo je postupak pred etičkim povjerenstvom protiv Juriča. I usput se blatom nabacili na sve koji su vrisnuli zbog njegovih riječi, ali to je neka druga tema.

Neosporna je činjenica da Marko Jurič po svom djelovanju nije novinar nego propagandist. I to loš. I opasan po društvo. Njegova emisija služi propagiranju najcrnjih ideja i udara na najniže strasti nesretnika koji se nađu pred ekranom dok on pred kamerama blebeće budalaštine. Intimno vjerujem da je Marko Jurič budala ili sitni plaćenik koji egzistenciju zarađuje huškajući. No ni to nije važno.

Bez ikakvog suda ugasili su jedan medij

U cijeloj ovoj gadljivoj priči važno je jedino da su birokrati iz Agencije za elektroničke medije sebi uzeli za pravo da na tri dana ugase jednu televiziju. Zato što su razgovarajući u kancelariji zaključili da je na toj televiziji rečeno nešto neprimjereno. Bez suda, bez optužnice, ugasili su jedan medij. Postupili su jednako kao što su postupali Franjo Tuđman i njegova ministrica Ljilja Vokić kada su pokušavali porezom na šund ugasiti Feral Tribune. Zapravo odluka Agencije je još gora. I nema veze što su ispravno ocijenili da Marko Jurič širi mržnju. Napravili su nešto na što nemaju pravo.

Ni jedan birokrat, bez obzira na zakone na koje se poziva, nema pravo ograničavati slobodu govora. Marka Juriča može se osuditi na sudu, Z1 Televiziju na sudu se može kazniti novčano, ali kazna kakvu je izrekla Agencija je potpuno neprimjerena. Postavila je izuzetno opasan presedan koji u budućnosti može imati mnoštvo posljedica. I ni jedna od njih neće biti dobra. Sutra će napasti nekog drugog, opravdano ili ne, i zatražiti istu kaznu kao i za Z1. Njihova odluka dovest će samo do još strože cenzure koju će provoditi vlasnici medija u opravdanom strahu od ovako drakonske kazne.

Ugrozili su slobodu govora

Agencija za elektroničke medije povela se za izrekom Jim Heinesa: “Sloboda medija ne štiti te od posljedica izgovaranja sranja”, a trebala su se voditi izrekama Voltairea i Wilde o obrani tuđeg prava na govor i mišljenje, makar i pogrešno.

Agencijski birokrati čekićem su pokušali popraviti jednu glupu i štetnu stvar. I napravili još goru.

Postavili su presedan koji ugrožava svačiji slobodu govora i novinarsku i Juričevu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.