Ljekarne ostale bez lijeka za ovisnike. "Brat mi pada u krizu"

Foto: Profimedia

Već više od mjesec dana na tržištu nema lijeka Suboxonima koji ograničava simptome prekida uzimanja opijata te smanjuje intenzitet potrebe za konzumacijom droge kod ovisnika. Prestanak korištenja ovog lijeka može izazvati neugodne simptome odvikavanja, što se i dogodilo jednom od članova obitelji čovjeka koji se javio Indexu. 

“Mom bratu je sve teže. Izgubio je kapacitet za trpljenje ovisničke krize" 

Naš sugovornik, koji je htio ostati anoniman, kaže kako je nestašica ovog lijeka veoma nezgodna jer od ovisnika traži ono što oni u pravilu nemaju, a to je strpljenje, metodičnost kod zivkanja velikog broja ljekarni, kapacitet za trpljenje ovisničke krize pri čemu treba biti, kako nam je kazao, “mentalno usredotočen na iznalaženje ne najlakšeg i najbržeg rješenja već onog kvalitetnog”. 

“Takva situacija ovisnika često dovodi pred zid jer u trenucima krize oni nemaju te kapacitete pa traže najbrže moguće rješenje koje ih onda u pravilu vraća u recidive, na ulicu, među dilere, u sukobe sa zakonom. 

To je taj začarani krug jer svako novo liječenje teže je od onog prethodnog zato što smanjuje samopouzdanje i odlučnost za novu odluku da se prestane drogirati. Onda su ponovno potrebni posjeti psihijatru, ponovo prilagođavanje terapiji, a sve to pod pritiskom obitelji ili poslodavca i beskrajnih redova pred ordinacijama. 

No koliko god je terapija Suboxoneom blagodat za ovisnika, ona je blagodat i za njegovu obitelj - ali i obratno. Recidivi i vraćanje ovisnika u polusvijet ovisnosti razarajuće djeluje na cijelu njegovu obitelj, a na kraju i na sve one neželjene statistike koje pratimo po novinama”, ispričao nam je. 

Foto: Profimedia

Kaže kako su nestašicu Suboxonea u gradskim ljekarnama primijetili još prije četiri tjedna, ali se traženjem po privatnim ljekarnama nekako moglo nabaviti.  

“Prije dva tjedna to je već bilo gotovo nemoguće, ali nekom pukom srećom uspjeli smo nabaviti dvotjednu terapiju. Ovaj ponedjeljak trebali bismo podići novu terapiju pa zovem apoteke i tog lijeka nema nigdje, a na moj upit o eventualno zamjenskoj terapiji, odgovorili su da nemaju ništa”, priča. 

Kako nam je kazao, riječ je dakle o lijeku koji se koristi kao terapija za ovisnike o heroinu i drugim sličnim drogama. Lijek u sebi ima djelatnu tvar Buprenorphine, a sadrži i Nalaxone - tvar koja sprječava neželjeni recidiv ilegalnim drogama (u protivnom izaziva veoma neugodne simptome krize).  

“Terapija Suboxonima je veoma djelotvorna i odgovara velikom broju ovisnika. Za razliku o terapije Heptanonima (koji su zapravo legalni heroin), Suboxone ovisniku omogućava normalan život, rad, obiteljske i druge obaveze jer ako se ispravno dozira, nema neželjene učinke tipične za heroinske ovisnike poput pospanosti, malaksalosti, bauljanja. 

Terapija Suboxonom počinje odlukom za liječenjem, zatim odlaskom kod psihijatra specijalista koji prepisuje terapiju nakon čega doktor opće prakse ovisniku daje takozvani plavi recept s kojim pacijent odlazi u ljekarnu i podiže terapiju osobno uz predočenje osobne iskaznice. Terapija se obično prepisuje na tjedan dana, a kod ovisnika koji imaju povjerenje doktora može i na dva tjedna”, kaže. 

HALMED: Problem je u distribuciji. Postoji zamjenski lijek. Sugovornik za Index: Nema ni njega 

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED) kažu kako obavljaju regulatorne poslove vezane uz lijekove i medicinske proizvode te sve potrebne radnje i postupke koji uključuju i ocjenu njihove kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti, a čije su informacije dostupne na njihovim internetskim stranicama. 

"Za lijek Suboxone 8 mg/2 mg sublingvalne tablete; sedam tableta prijavljena je nestašica zbog razloga povezanih s distribucijom te se normalizacija opskrbe tržišta očekuje 31. listopada ove godine. U Hrvatskoj je u prometu dostupan drugi lijek istog sastava i iste jačine, Bulnexo 8 mg/2 mg sublingvalne tablete.  

Međutim, HALMED nema ovlasti niti mogućnosti davanja individualnih medicinskih savjeta o terapiji, već se pacijenti za sve potrebne informacije o izboru i primjeni odgovarajućeg lijeka dostupnog u RH trebaju obratiti liječniku obiteljske medicine ili liječniku specijalistu koji jedini ima potpuni uvid u cjelokupno zdravstveno stanje i medicinsku dokumentaciju te može odrediti odgovarajuću terapiju”, kazali su iz HALMED-a. 

Na informaciju da postoji zamjenski lijek za Suboxone, naš sugovornik, član obitelji ovisnika koji je ostao bez terapije, kaže da su mu kazali da gradske ljekarne nemaju niti tog lijeka u njima potrebnoj gramaži. 

"Dodatna teškoća u vezi nestašice je ako pacijent na primjer dođe u ljekarnu s receptom za Suboxone, a tog lijeka nema, ali na primjer ima Bulnexo, tada se u pravilu treba vratiti psihijatru specijalistu da mu prepiše novu terapiju. A dok pacijent to napravi, i taj zamjenski lijek u međuvremenu može nestati.

Naime, problem je što zbog prirode lijeka, koji je zapravo narkotik, zaposlenice ljekarni i doktori opće prakse budu izuzetno oprezni i ne žele na svoju ruku izlaziti u susret pacijentu, što onda dodatno komplicira problem strpljenja i sustezanja", kazao nam je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.