Hrvatska srlja u katastrofu: Pekari u minusu i sa skupljim kruhom, cijena brašna se udvostručila!

OD POČETKA svibnja cijene kruha u Splitu više su za 10 posto. Poskupljenje je dogovoreno, cijene su digli svi veliki proizvođači. Pa i Joško Svaguša i njegova pekara Svaguša.

"Mi cijene nismo mijenjali već tri godine, a brašno je u posljednjih sedam mjeseci poskupjelo sa 2 na 4,30 kune. Kruh je uostalom poskupio svugdje, samo nije kod nas u Splitu", kaže Svaguša.

"Realno bi bilo 30 posto skuplji kruh!"

Problem je, međutim, što ni ovo poskupljenje od 10 posto neće biti dovoljno da zaustavi rastući trend negativnog poslovanja. "Digli smo 10 posto, a trebali smo realno povećati cijene 30 posto. Ovako će se tek dijelom ublažiti gubici. Svi veliki proizvođači rade, naime, u minusu. Svi su prijavili takve poslovne rezultate za prvi kvartal", žali se Svaguša.

Ovo je sada već prilično ozbiljno. Rast cijene brašna tržišne je naravi, pojašnjava Svaguša, koji nije imao odgovor na pitanje kako pekarski poduzetnici kompenziraju negativan saldo na kraju mjeseca.

Još će manje imati odgovora na ovo poskupljenje široke hrvatske mase, čije su platežne mogućnosti i dosad jedva krpale za najosnovnije. Robu poput kruha! 

Što će prije, izbori ili raspad države?

Država je na rubu bankrota. Dok se mase zabavljaju korupcijskim aferama, raste gorivo, raste brašno, raste kruh, a valuta nam je i dalje ultra stabilno vezana za euro? Ista vrijednost za novac?!

Razmjere katastrofe u koju srlja Hrvatska pod Vladom Jadranke Kosor spoznat će se u nekakvom karmičkom prosvjetljenju u kakvom je dočekana i vijest o Sanaderovom utamničenju. Spoznaja će, očekivano, stići prekasno, kad glib pokrije i posljednju glavu.

Kako ova izborna godina odmiče, sve je veće pitanje, što će prije, totalni raspad države ili izbori.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.