Hrvatska ratna mornarica na Jadranu održala vojnu vježbu

Ilustracija: Pixsell/Srecko Niketic

HRVATSKA RATNA MORNARICA (HRM) završila je vojnu vježbu HARPUN 22 LIVEX, koja se od 10. do 13. listopada održavala na području srednjeg Jadrana, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane RH (MORH).

U vojnoj vježbi koja je danas završila pomorsko-zračnim desantom snaga satnije mornaričkog pješaštva sudjelovale su snage HRM-a združeno s dijelom snaga Hrvatske kopnene vojske (HKoV) i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), te uz potporu Zapovjedništva za potporu (ZzP) i Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP).

Potporu su pružili Ministarstvo unutarnjih poslova (Pomorska policija), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (brodovi Lučke kapetanije), kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Rogoznica.

U provedbi vježbe HARPUN 22 LIVEX sudjelovalo je 480 pripadnika Oružanih snaga RH, s ciljem uvježbavanja procedura planiranja i provedbe pomorskih operacija HRM-a te s težištem na združenom djelovanju u pomorskoj desantnoj operaciji, ističu iz MORH-a.

Direktor vježbe bio je zapovjednik Flote HRM-a kapetan bojnog broda Darko Malečić. Vježbi je prethodilo nadzorno-tehničko gađanje koje se na vojnom poligonu Žirje provodilo u ponedjeljak 10. listopada.

Tijek vojne vježbe

Po uspostavljanju glavnog zapovjednog mjesta na vojnoj lokaciji Zečevo dio snaga prebaziran je u područje provedbe vježbe.

Prvog dana vježbe, nakon uvježbavanja praćenja zračnih ciljeva, uslijedila su topnička gađanja s ophodnih brodova OB SB-73 Faust Vrančić, OOB-31 Omiš, OB-02 Šolta i OB-03 Cavtat Obalne straže RH te raketnih topovnjača RTOP-12 Kralj Dmitar Zvonimir i RTOP-41 Vukovar, desantnih brodova minopolagača DBM-81 Cetina i DBM-82 Krka, lovca mina LM-51 Korčula i desantnih jurišnih brodova Flote HRM-a.

Drugi dan vježbe bilo je istovremeno topničko gađanje s raketnih topovnjača RTOP-12 i RTOP-41 na dvije mete. Topovnjačama se potom pridružio DBM-81, a prvi put provodilo se gađanje zračnog cilja na radio vođenu maketu zrakoplova.

Aktivnosti su se potom premjestile na otok Žirje. Nakon neutralizacije minski sumnjivog objekta te osiguranja desantne prostorije i mjesta iskrcaja uslijedio je pomorski i zračni desant snaga s MDP-a koje su provodile taktička djelovanja na kopnu.

Uz navedene aktivnosti, provedena su uvježbavanja traganja i spašavanja na moru, logističke popune brodova u plovidbi, borbene otpornosti broda, procedure iz područja nadzora ribarstva te signalne vježbe, priopćio je MORH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.