Helikopter UN-a prisilno sletio u Somaliji. Islamisti oteli ljude, letjelicu zapalili

Foto: EPA

Somalijska islamistička skupina Al Šabab otela je putnike i posadu helikoptera Ujedinjenih naroda (UN), potvrdio je visoki dužnosnik za BBC. Helikopter je sletio na područje pod kontrolom skupine u dijelu središnje Somalije. Neki izvještaji govore da je posada helikoptera bila prisiljena na hitno slijetanje, dok drugi tvrde da je slijetanje bilo pogreška. 

Zapadni dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti za The Washington Post, kazao je kako su pripadnici skupine zapalili helikopter nakon što je letjelica bila prisiljena prinudno sletjeti na putu za grad Wisil u središnjoj regiji Galguduud. UN pruža logističku i medicinsku potporu mirovnim snagama Afričke unije u Somaliji. 

Dužnosnik iz mirovnih snaga koji nije želio biti imenovan kazao je da u helikopteru nije bilo njihovih pripadnika. Al Šabab kontrolira velik dio teritorija u južnoj i središnjoj Somaliji. Skupina je povezana s Al Kaidom i vodi brutalnu pobunu od 2006.

Građanski rat traje više od 30 godina

Snage somalijske vlade, potpomognute mirovnim snagama Afričke unije i klanovskim milicijama, proteklih su godina vratile dio teritorija. Galguduud je bio ključno bojno polje, gdje su se sve jače klanske milicije koje se protive Al Šababovom oštrom tumačenju islamskog zakona opetovano sukobljavale s islamističkom skupinom. 

Stotine američkih vojnika također su prisutne u zemlji Roga Afrike, gdje obučavaju elitne somalijske specijalne snage te izvode zračne napade i misije. Somaliju razdire građanski rat od 1991. godine, kada su vođe klanova svrgnuli diktatora Mohammeda Siada Barrea, a zatim se okrenuli jedni protiv drugih.

Ovaj slučaj podsjeća na zarobljavanje posade američke vojske kada je njihov helikopter Blackhawk oboren iznad Mogadišua 1992. godine. Al Šabab je često uzimao strane taoce, uključujući medicinsko osoblje, i držao ih u zatočeništvu godinama. 2018. su oteli njemačku medicinsku sestru koja je radila s Međunarodnim odborom Crvenog križa u glavnom gradu Mogadišuu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.