HDZ-ovac se ne sjeća je li u Kninu pjevao ustaške pjesme: To su podmetanja zbog blokade Srbije

Screenshot: YouTube

JOSIP Rupčić, istaknuti HDZ-ovac iz Rijeke, koji je jedno kratko vrijeme vršio dužnost predsjednika riječkog HDZ-a, negirao je da je pjevao ustašku pjesmu "Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije" na proslavi Oluje u Kninu prošle godine.

>> Njemački dokumentarac: Hrvatska je jedno od najjačih utočišta fašizma u Europi

On je, naime, snimljen i pojavljuje se u njemačkom dokumentarcu "Rechts, zwo, drei- Driftet Europa ab?" u kojem se, u kontekstu porasta fašizma u Europi, poseban naglasak stavio na Hrvatsku.

"To su gluposti, mnogi vrše pritisak na Hrvatsku radi Jasenovca pa se traži razlog da se Hrvatsku ili pojedinca optuži", rekao je Rupčić za Index.

Na pitanje tko su ti koji vrše pritisak, Rupčić je rekao da ima više kandidata.

"Tko zna tko, tko zna koje službe, vidi se da Srbi vrše pritisak bojkotiranjem. Traži se dlaka u jajetu, to su takve gluposti", rekao je Rupčić.

"To je bilo u Kninu, ljudi su pjevali i feštali, ako je nekome smetalo, tu su bili organi reda, mogli su oni reagirati", smatra ovaj HDZ-ovac.

Za Index je negirao da je pjevao ustašku pjesmu dodavši da tu pjesmu uopće ne zna.

"Ne, ja znam izvornik, "hrvatski se barjak vije", to su podmetanja", komentirao je.

"Kojekakvi su snimali, jesu li oni dobronamjerni ili nisu, pola filma se odnosi na Hrvatsku, jeste vidjeli, pokazuju da je hrvatska zločinačka, to je zlonamjerno", rekao je Rupčić.

"Zašto nisu napisali da su Srbi tenkovima krenuli na Hrvatsku, to je isto neka vrsta fašizma", dodao je.

Na konstataciju kako se sa snimke može zaključiti da je pjevao pjesmu "Spustila se gusta magla", Rupčić je rekao da se ne sjeća niti da je vidio taj dio dokumentarca, ali da to nije njegova opcija.

Rupčić oštro osuđuje ustaštvo


Upitali smo ga i je li pjevanje ustaških pjesama neprimjereno.

"Naravno da je neprimjereno, to je dan branitelja, oni se nisu borili za ustaški pokret nego za slobodnu Hrvatsku. Ustaški pokret je za svaku osudu, mislim da je to zlo. Ali ako netko nešto pjeva, insinuacije su osuditi sve ljude koji su tamo da su ustaše, to je zlonamjerno", smatra Rupčić.

Po njemu, u pozadini svega je pritisak vezan uz ulazak Srbije u EU.

"Meni se čini da je to pritisak na hrvatsku vezano za blokadu Srbije, tu se vrši pritisak da bi Hrvatska dala potporu Srbiju za ulazak u EU. Traži se bolja pozicija Srbije u toj priči", rekao je.

"Čudne se stvari događaju, nije ništa slučajno , baš taj film u ovo vrijeme. Nešto smrdi", dodaje.

"Nitko neće napisati da svake godine za Dan antifašističke borbe položimo vijence u ime stranke. Otkud strah od tih ustaša. to su fikcije, nekome to treba, nekome je to hrana", zaključuje Rupčić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.