Sjećate se HDZ-ovca koji je na naš račun kupovao skupi auto? Priča ima tipični HDZ-ovski nastavak

Ilustracija: Index (Index, Pixsell/Patrik Maček)

"NAVEDENO vozilo nije moje vlasništvo već je vlasništvo leasing kuće i stoga nisam u obvezi navesti u imovinskoj kartici", opravdanje je gradonačelnika Obrovca Ante Župana o tome kako vozi skupocjeni automobil vrijedan najmanje 300 tisuća kuna, a kojeg nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici.

Ima već dva kredita koja mu "pojedu" više od pola plaće


Naime, kako smo provjerili, prema zakonu ako automobil nije u vlasništvu dužnosnika zaista ga se ne mora prijaviti Povjerenstvu za ispitivanje sukoba interesa, no s obzirom na to da je riječ o leasingu mora se prijaviti novčana obaveza. A to, čini se, gradonačelnik nije napravio.

Štoviše, Župan već od prije ima dva kredita koji "pojedu" više od pola njegovih primanja pa se postavlja pitanje kako sada plaća odnosno tko plaća još i skupocjeni automobil HDZ-ovog gradonačelnika. No, krenimo redom.

Takav je htio o gradskom trošku 2015. godine

Podsjetimo kako smo gradonačelnika Župana "uhvatili" u Škodi Superb 2,0 TDI s pogonom na sva četiri kotača čija je najmanja vrijednost 300 tisuća kuna. Riječ je skupocjenom automobilu kakav je gradonačelnik htio nabaviti i 2015. godine kada je raspisao natječaj o gradskom trošku za nabavku crne metalik limuzine s trozonskom klimom.

> HDZ-ov gradonačelnik Obrovca naručio crnu limuzinu s trozonskom klimom

> HDZ-ov gradonačelnik Obrovca: Popravci starog auta su neviđeno skupi, ali poništili smo natječaj

Nakon osude javnosti i kritika iz vrha HDZ-a, natječaj je ipak na kraju morao poništiti. No, gradonačelnik Obrovca već pola godine vozi upravo takav automobil kakav je htio nabaviti prije dvije godine. To je izazvalo niz pitanja kod mještana odakle mu novac i tko to financira. U Gradu Obrovcu pravdaju se kako automobil nije njihov, iako ga gradonačelnik koristi svakodnevno u obavljanju svojih dužnosti.


Prema nepotvrđenim informacijama sve plaća Grad Obrovac jer gradonačelnik Župan koristi automobil u službene svrhe.

Zbog Škode jedva preživljava?

No, vratimo se na imovinsku karticu ovog HDZ-ovog dužnosnika. Gradonačelnik Župan u imovinskoj kartici još iz 2015. godine ima dva kredita, prvi je od Erste banke vrijedan 230 tisuća kuna s mjesečnom ratom od 4319 kuna. Drugi je od HPB-a vrijedan 220 tisuća kuna s ratom kredita od 3427 kuna.

Ukupne mjesečne rate iznose 7746 kuna i pojedu više od pola njegove plaće. Neto plaća gradonačelnika iznosi 14671 kuna, a supruga mu je nezaposlena i prima oko tisuću kuna od osiguranja.

Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da ako gradonačelnik uistinu plaća leasing automobila vrijednog više od 300 tisuća kuna, onda je moguće da preživljava sa svega par tisuća kuna mjesečno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.