Stručnjaci zabrinuti da je jučerašnji hakerski napad proba za rušenje interneta

Foto: 123rf

HAKERSKI napad jučer je pogodio neke od najvećih internet stranica, uključujući Amazon, Reddit, Twitter, Spotify i Ebay, kao i CNN, New York Times, Financial Times i Guardian.

Pristup je bio onemogućen korisnicima u Americi više od dva sata, prenosi Al Jazeera.

Napad kao proba za rušenje interneta?

Napad je bio usmjeren na Dyn, tvrtku zaduženu za internet infrastrukturu sa sjedištem u New Hampshireu, i pokrenut je u tri navrata kroz jučerašnji dan. Napadi na velike DNS providere kao što Dyn mogu stvoriti masivne poremećaju u funkcioniranju interneta.

"Dyn je vrsta posrednika koja usmjerava korisnike na različite web stranice i i odašilje promet od servera do servera na kompleksan način", objasnio je Rob Reynolds s Al Jazeere.

Napad, koji je u međuvremenu zaustavljen, ostavlja više pitanja nego odgovora. Nije sigurno tko stoji iza njega niti s kojom je svrhom pokrenut. Budući da ništa nije ukradeno i da je jedina posljedica bila rušenje stranica, moguće je i da napadači testiraju metode kojom bi eventualno u budućnosti srušili čitav internet, zaključuje Reynolds.

Iskorišteni svakodnevni uređaji, od web-kamera do baby monitora

Radilo se o DDOS (eng. distributed denial of service attack) tipu napada, za koji su iskorištene tisuće uređaja spojenih na internet, uključujući web-kamere i digitalne videorekordere, pa čak i baby monitore. Uređaju su prethodno zaraženi malicioznim softverom zvanim Mirai.

Na ovaj način, hakeri koriste "internet stvari" - mnoštvo "pametnih" uređaja za svakodnevnu uporabu koji imaju pristup internetu, ali su relativno nezaštićeni.

Mirai je postao dostupan na internetu prije mjesec dana, i kriminalni hakeri sada primaju "narudžbe" za cyber napade, tvrdi Allison Nixon iz sigurnosne tvrtke Flashpoint.

Iza napada vjerojatno ne stoji Rusija, bilo tko može biti odgovoran

Napad izaziva visoku zabrinutost u kontekstu nedavnih cyber napada na američke političke organizacije i pojedince, a iza kojih gotovo sigurno stoji ruska vlada. Međutim, visoki sigurnosni dužnosnik SAD-a izjavio je za NBC kako se "u ovom trenutku ne čini da iza napada stoji nijedna država".

Kako prenosi Independent, istaknuti autor na temu cyber-sigurnosti Brian Krebs upozorava da nas ovo dovodi do zastrašujućeg zaključka: bilo tko može biti odgovoran za napad. "Današnja realnost je da su DDOS napadi postali velika 'uravnilovka' između država i privatnih aktera."

Wikileaks: napad izveden kao osveta za Assangea

S druge strane, "zviždačka" organizacija Wikileaks je na svom Twitteru objavila znakovit poziv hakerima koji stoje iza napada da ga prekinu. Poruka sugerira da su napad izveli njihove pristaše u znak podrške Julianu Assangeu, kojem je prije nekoliko dana isključena internet veza u ekvadorskoj ambasadi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.