Grubišić o izvješću: Ako je ovo kazneno djelo, mnogi bi poduzetnici u Hrvatskoj morali u zatvor

Foto: Zarko Basic/PIXSELL, HRT

RAMLJAKOVA prezentacija iz koje je vidljivo da su bilance Agrokorovih kompanija bile precijenjene za 13 milijardi kuna, nije iznenadila konzultanta Andreja Grubišića. Brojke koje su danas predstavljene odgovaraju onima koje su već bile procurile u javnost, komentirao je za Index.

>>VIDEO Objavljena izvješća, Agrokorove kompanije vrijede 13 milijardi kuna manje nego što je Todorić tvrdio

>>Prve reakcije nakon objave izvješća: "Kako ministar Marić ovo nije primijetio godinama?"

>>Vlada kratkim priopćenjem reagirala na objavu izvješća: "Jasno je da je Lex Agrokor bio potreban"

"Ono što me pozitivno iznenadilo je to da je ovdje dominantno riječ o otpisima stavki u imovini i obvezi za potraživanja koje se uglavnom odnose na međusobne transakcije povezanih poduzeća, dakle sve je unutar Agrokora. Nije primjerice Ledo dao nekom trećem milijardu kuna koje sad ne može naplatiti. To je jako bitno jer je sve unutar Agrokora, mi danas nismo vidjeli konsolidirano izvješće prema trećima. Koliko sam uspio vidjeti, čini mi se da se dvije trećine odnose na Ideu i međusobne pozajmnice. Idea nije više u Konzumu, ali je u Mercatoru, nije je netko negdje odnio. Priroda ovih gubitaka je znatno manje loša nego što sam mislio da će biti", rekao je.


Grubišić: Za vjerovnike je ključno što nema skrivenih obaveza

Naglašava kako nije bilo riječi o tome da su izostala knjiženja troškova ili skrivenih dodatnih obaveza. On što su otpisali po malo se akumuliralo godinama, a sad je jednokratno otpisano. "Sad su podigli tepih i napravili kemijsko čišćenje", kazao je.

Za vjerovnike je, smatra Grubišić, najbitnije postoje li skrivene obaveze, a ne je li Jamnica duguje Ledu "sto ili dvjesto". "Ramljak je pretjerano dao naglasak na negativni kapital. Firma neće propasti ako ima negativni kapital, nego ako nije u stanju generirati cash flow. Negativni kapital nije nikakav razlog za stečaj. Ohrabrujuće je to da Konzum operativno ne gubi novac, 200 milijuna kuna na 10 milijardi prihoda je skromna EBITDA marža, ali bolje da je u plusu nego u minusu", komentirao je.

Na naše pitanje je li ovo otkriće o 13 milijardi kuna uljepšane bilance povod za kaznenu prijavu protiv Todorića i njegovih direktora, Grubišić kaže: "Ne bih tako olako izlazio s konstatacijom da je to kazneno djelo. Budimo iskreni, onda bi puno poduzetnika u Hrvatskoj trebali staviti u zatvor. To što nije rasknjižio zalihe i umanjio vrijednost Idee koju je prenio na Mercator je stvar procjene. Gospođa Lozić je danas rekla: "Ja bih", okej, možda netko drugi ne bi", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.