Grčka priprema rasprodaju "obiteljskog srebra": Prodaju se banke, autoceste, državne firme...



GRČKA vlada priprema se za prodaju državne imovine vrijedne više milijardi dolara, javlja CNN. Na "bubnju" će se naći zračne luke, autoceste, državne firme, banke... Sve to je Grcima potrebno da bi ispunili standarde koje je pred njih postavila Europska unija.

Europski ministri financija su, podsjećamo, jučer najavili da će Grčkoj omogućiti još jedan "bail-out" paket u visini od stotinjak milijardi eura. Sredstva su im potrebna da bi mogli nastaviti uredno servisirati svoje obveze. No, uvjet je da se provedu bolni rezovi, kao i da se kroz privatizaciju do 2015. godine prikupi najmanje 50 milijardi eura.

Premijer George Papandreou svjestan je da drugog izbora nema, međutim još nije sigurno hoće li grčka vlada preživjeti najnovije gospodarske prevrate. Papandreou je nedavno reformirao svoj kabinet, te će parlament sutra glasovati o povjerenju vladi. No, Papandreouva većina vrlo je "tanka" i nije sigurno da će se izbori moći još dugo odgađati.

Situacija u Grčkoj zadaje ogromnu glavobolju šefovima eurozone, s obzirom da je zbog gospodarske situacije u toj državi ugrožena stabilnost zajedničke europske valute. Ukoliko bi Grčka bankrotirala, to bi srozalo kreditni rejting čitave eurozone, kao i vrijednost eura.

Stoga ne čuti što su europski čelnici, poput predsjednika Vijeća Europe Hermana van Rompuyja stali iza aktualne vlasti i podržali Papandreouov prijedlog reformi. Međutim, Van Rompuy je svjestan kako rezove neće biti moguće progurati bez potpore parlamenta. "S obzirom na opseg predloženih reformi, nacionalni konsenzus je nužan da bi bile uspješne", izjavio je Van Rompuy.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.