Gradonačelnik u Francuskoj zabranio psima da preglasno laju

Foto: Duško Marušić/Pixsell

NAČELNIK mjesta u sjevernoj Francuskoj izdao je zabranu pretjeranog laveža pasa.

Cilj ove zaista nesvakidašnje zabrane je smanjiti "pseće zagađivanje bukom" i odgovor je na "pse koji laju dan i noć i stvaraju neizdrživu situaciju" u selu, objasnio je načelnik Feuquièresa Jean-Pierre Eastienne.

Vlasnici pasa u ovom francuskom mjestu morat će platiti kaznu od 68 eura za "prolongiran ili opetovan lavež" u slučaju kada su psi ostavljeni sami u ograđenim prostorima, javlja BBC.

"Cilj nije zabraniti pse i nećemo kažnjavati ljude za najmanji lavež. Grad nema ništa protiv pasa, ali ako ih odlučite imati, onda ih educirajte", rekao je Eastienne za francuske novine Le Parisien.

Zabrana donesena nakon što su mještani pokrenuli peticiju protiv jedne vlasnice pasa

Psi koji su skloni lajanju također će se morati držati unutra ako njihovo ponašanje "ometa odmor ili opuštanje" 1400 stanovnika ovog mjesta. Vlasnici će dobivati kaznu za svaku pritužbu koju općina zaprimi protiv njih.

Zabrana je donesena nakon što su mještani pokrenuli peticiju protiv jednog svog susjeda. "Ona ima nekoliko pasa, od kojih su neki veliki. Pokušali smo nekoliko puta uspostaviti dijalog s njom, ali bez uspjeha. Ako sam donio ovu odluku, to je zato što nisam imao drugog izlaza. Nisam mogao mirno sjediti", objasnio je načelnik.

Zabranu su već kritizirali aktivisti za prava životinja. Predsjednik Udruženja za obranu životinjskih prava Stéphane Lamart nazvao je odluku "potpuno suludom".

"Ako psi imaju usta, ona im služe za lajanje. Nikad nisam vidio da pas laje od ujutro do navečer", rekao je i najavio da će podnijeti žalbu lokalnom sudu. 

>> Pas Medo oslobođen nakon tri godine, sada smije lajati

Zanimljivo, ovo nije prvi put da je neko francusko mjesto zabranilo pretjerani lavež. To je već 2012. napravio Sainte-Foy-la-Grande u jugozapadnoj Francuskoj, uvodeći zabranu na lavež koji "ometa javni red".

I psu Medi iz Istre bilo zabranjeno lajati

Naravno, ova zabrana podsjeća i na slučaj psa Mede (na naslovnoj fotografiji) iz Peroja u istarskoj općini Vodnjan kojem je sudskom presudom 2016. bilo zabranjeno lajati nakon što je susjeda Veselka Vukotić zbog preglasnog lajanja tužila vlasnika Antona Šimonovića. Preciznije, Šimonoviću je naloženo da svog ljubimca premjesti na drugi dio parcele ili zatvori na mjesto odakle lajanjem neće uznemiravati susjede. Presuda je prošle godine ipak ukinuta.

Lavež je, naravno, normalni način kojim se psi glasaju i komuniciraju, ali glasan i redovit lavež je čest razlog za pritužbe vlasnika i njihovih susjeda. Lavež nekih pasmina može dosegnuti i do 100 decibela, što je glasnije od tvorničkih strojeva. "Vitalno je istražiti zašto (pas laje) i pozabaviti se osnovnom motivacijom (za lavež) prije nego samim ponašanjem", napominje pseća trenerica Jenna Kiddie za BBC. Motiv za pseći lavež tako može biti privlačenje pažnje, reakcija na percipiranu opasnost ili izražavanje tjeskobe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.