Riječki gradonačelnik: Naša djeca i unuci moraju znati vrijednosti antifašizma

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

RIJEČKI gradonačelnik Marko Filipović istaknuo na obilježavanju Dana oslobođenja Rijeke od fašizma kako se ne smije prestati govoriti da je antifašizam vrijednost koja se bezuvjetno brani. 

Filipović je na svečanoj akademiji u Rijeci u utorak rekao da je danas, 70-ak godina nakon završetka Drugoga svjetskog rata, ponovno rat koji svijet baca 80 godina unatrag.

"Mislim da smo svi i previše svjesni da danas više nitko ne može reći da se takav razvoj događaja ne može ili neće dogoditi. Nedaleko od nas, u 21. stoljeću bjesni zvjerski rat u Ukrajini koji je bacio svijet 80 godina unatrag", istaknuo je.

"Naša djeca i unuci moraju znati koje su vrijednosti antifašizma, moraju znati povijesne činjenice i povijest stvaranja naše zemlje, Domovinski rat koji nas je zadesio kao tek stvorenu državu", rekao je Filipović.

"Na današnji dan se slavi pobjeda nad ideologijama"

Riječki gradonačelnik je rekao da je antifašizam čvrsta i odlučna obrana prava na jednakost u različitosti. Rijeku je obranio antifašizam i stvorio od nje moderan i suvremen grad, dodao je.

Filipović je rekao da se na današnji dan slavi pobjeda nad ideologijama, sloboda i jedinstvo te brisanje umjetno stvorene granice na Rječini.

"Rijeka, nakon što su je mnogi svojatali i dijelili, oslobođena je i ujedinjena te se vraća u okrilje hrvatske domovine, kao i dijelovi priobalne Hrvatske, koje su upravo ti lažni domoljubi prodali Italiji", zaključio je.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rijeke Dragutin Rađenović ocijenio je da su tekovine antifašističke borbe, zahvaljujući kojoj su ta područja oslobođena i pripojena ostatku Hrvatske, uspješno nastavili hrvatski branitelji iz Domovinskog rata.

U vezi s događajima 10. travnja u Splitu, upitao se otkuda dolazi naziv HOS za hrvatsku postrojbu i zašto slave baš tog datuma. "Zašto se koriste hrvatskom šahovnicom s prvim bijelim poljem i nose crne košulje?" upitao je i uzviknuo: "Smrt fašizmu, sloboda narodu!" 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.