Kuća se može osigurati za 110 kuna mjesečno, ali Hrvati i dalje čekaju da im država plaća štetu

Foto: 123rf/Index

POŽARI, poplave i potresi stvaraju ogromnu štetu na imovini. Iza nas je jedna od najgorih požarnih sezona, a nakon nje uslijedile su poplave. Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda ovog tjedna objavilo je da su ove godine prijavljene štete u iznosu od 2,3 milijarde kuna i u taj iznos nisu uračunate štete od nedavnih poplava u Zadarskoj županiji.

Dodatni problem je što se građani vrlo rijetko odlučuju osigurati svoju imovinu, nego računaju na pomoć države u sanaciji šteta. Takva pomoć u većini slučajeva nije dovoljna za punu sanaciju štete, a i dovodi ljude u neravnopravan položaj. Na primjer, ako netko plaća osiguranje kuće i dogodi se poplava, a njegov susjed ne plaća i država mu obnovi kuću, onaj tko je plaćao osiguranje i tako zaštitio svoju imovinu - ispada budala.

Također, mnogi građani smatraju da osiguranja ne pokrivaju štete od elementarnih nepogoda, pa je i to jedan od mogućih razloga neosiguravanja imovine. No to nije točno.

Moguće se osigurati od raznih vrsta šteta

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) kažu da je moguće ugovoriti osiguranja od različitih rizika koji nastaju kao posljedica elementarnih nepogoda, a osim nekretnina, moguće je osigurati i pokretnine u zgradama, ili na otvorenom.

"Društva za osiguranje nude imovinska osiguranja iz kojih se mogu ugovoriti osiguranja različitih rizika koji proizlaze iz prirodnih katastrofa poput požara, poplava, potresa.

Tako primjerice, osiguranje od požara pokriva štete na imovini koje su posljedica osnovnih opasnosti nastalih od požara i udara groma, eksplozija, tuča (grad) i dr. Osim nekretnina, moguće je osigurati i pokretnine koje se nalaze u zgradama ili na otvorenom prostoru (osobne stvari, oprema, zalihe materijala i proizvoda).

Uz osiguranje od požara, moguće je dopunski ugovoriti i osiguranje od opasnosti prekida rada uslijed požara koje pruža osigurateljnu zaštitu za štete nastale prekidom rada zbog uništenja, oštećenja ili nestanka osiguranog predmeta.

Isto kao i kod osiguranja od požara postoji cijeli niz paketa osiguranja imovine koje osiguratelji nude, u kojima je uključen rizik poplave, bujice i visoke vode, a koje treba prilikom ugovaranja police osiguranja precizno definirati", kažu iz Hrvatskog ureda za osiguranje.

Kao što smo već spomenuli, vlasnici imovine u Hrvatskoj nemaju naviku plaćati osiguranje.
Prema podacima krovnog europskog udruženja osiguratelja i reosiguratelja – Insurance Europe, čija je članica i Hrvatski ured za osiguranje, prosječna premija osiguranja imovine po stanovniku u EU iznosi 150 eura, gotovo četiri puta više nego u Hrvatskoj.

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, u ukupno zaračunatoj bruto premiji u Hrvatskoj za 2016. godinu, osiguranje od požara i elementarnih šteta sudjeluje sa 6,53 posto, dok u strukturi likvidiranih šteta osiguranje od požara i elementarnih šteta iznosi 4,12 posto.

Ni poljoprivrednici ne osiguravaju svoju proizvodnju

Iz HUO-a podsjećaju i na štete koje trpe poljoprivrednici. U posljednjim požarima u Dalmaciji bilo je i šteta na maslinicima, i vinogradima. No kažu da u ukupnoj bruto premiji osiguranje usjeva i nasada sudjeluje s tek 1,47 posto.

"Općepoznato je da poljoprivredna proizvodnja predstavlja jednu od rizičnijih gospodarskih grana te se stoga ukazuje na važnost osiguranja usjeva i nasada, u svrhu zaštite od mogućih elementarnih i drugih nepogoda. Egzistencija poljoprivrednih gospodarstava ovisi o zemlji te stoga osiguranje usjeva i nasada predstavlja ekonomsku zaštitu poljoprivrednika i njihovih obitelji. Osiguranje usjeva i nasada uključuje pokriće od osnovnih opasnosti, kao što su tuča, požar, udar groma. Međutim, osiguranje usjeva i nasada u ukupno zaračunatoj bruto premiji za 2016. godinu sudjeluje sa 1,47 posto", navode iz HUO-a.

Cijena osiguranja kuće od 200 četvornih metara oko 130 kuna mjesečno

Cijene osiguranja variraju, ovisno o tome što određena polica pokriva i prilikom ugovaranja izuzetno je bitno utvrditi što točno plaćate. Iz HUO-a kažu da je cijena osiguranja kuće od 200 četvornih metara, u koju je uključen i rizik od poplave, otprilike od 110 do 130 kuna mjesečno.

"Prosječna premija osiguranja imovine po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi oko 40 eura.
Okvirno za kuću od približno 200 kvadrata cijena osiguranja imovine u koje je uključen i rizik od poplava kreće se od 110 – 130 kn mjesečno. Međutim, točne cjenike valja provjeriti kod društava za osiguranje.

Premija osiguranja usjeva i nasada, primjerice, ovisi o velikom broju čimbenika, budući da se iznos premije utvrđuje ovisno o nizu parametara, poput zasijane površine, vrste kulture, vrste rizika i drugo. Okvirna visina premije za osnovne rizike (požar, tuča, udar groma) za neke od najznačajnijih poljoprivrednih kultura otprilike iznosi za pšenicu 150 kn po hektaru, voćarske i vinogradarske kulture 10.000 kn po hektaru, kukuruz 100 kn po hektaru te uljanu repicu 400 kn po hektaru", kažu iz HUO-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.