Goldman Sachs: Stigao je treći val financijske krize

Ilustracija: 123rf

ANALITIČARI bankarske i istraživačke grupe Goldman Sachs tvrde da je financijski kriza koja traje već sedam godina ušla u treću fazu koju karakterizira sveobuhvatan pad cijena na tržištu roba, usporavanje u Kini i drugim tržištima u razvoju i globalni deflacijski trendovi.

Mediji naširoko citiraju bilješku analitičara GS-a Petera Oppenheimera, a pojedini izvori, poput International Business Timesa sugeriraju da je riječ o najavi financijskog "sudnjeg dana".

Oppenheimer je napisao da su prva dva vala krize označili kolaps bankarskog sustava i hipotekarnog tržišta u Americi, nakon čega je uslijedila dužnička kriza u Europi što naziva "super-ciklusom" zaduživanja koji traje već nekoliko desetljeća.

Analitičar navodi da je monetarna politika središnjih banaka ohrabrila masovna ulaganja, odnosno masivno zaduživanje tržišta u razvoju što je u skladu s nedavnim upozorenjem MMF-a koji je također ocijenio da tri bilijuna dolara novostvorenog duga povećavaju rizik za globalnu financijsku stabilnost.

Neizvjesnost oko podizanja kamatnih stopa investitore tjera na povlačenje iz ranjivih tržišta, dok usporavanje tržišta u razvoju, uključujući golemu Kinu, nacijama otežava servisiranje dugova.

Abhishek Mehta, potpredsjednik grupe RiddiSiddhi Bullions koja ima interese u zlatu, kaže za IBTimes da se slaže s procjenom Goldman Sachsa. "Kriza je teško utjecala na cijene roba. Nekretnine i tržišta roba se bore za opstanak".

Istovremeno, Reuters javlja o naznakama deflacije u Kini i Americi. Današnji podaci sugeriraju da će kineski rast u trećem kvartalu skliznuti na 6.8 posto, što je najniža razina od 2009. godine.

Na sentiment investitora utječe i današnja izjava ministra ekonomije Sigmara Gabriela koji je u Berlinu smanjio prognozu godišnjeg rasta u Njemačkoj s 1.8 na 1.7 posto, također citirajući slabost u Kini i drugim velikim ekonomijama u razvoju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.