Globalno zatopljenje i glad će do 2050. godine ubiti 25 milijuna djece

OKO 25 milijuna djece će do sredine ovog stoljeća biti gladno zbog globalnog zatopljenja koje će donijeti nestašicu hrane i visoke cijene namjernica kao što su riža, pšenica, kukuruz i soja.

Ako se nešto radikalno ne promijeni u borbi protiv globalnog zatopljenja, glađu će biti pogođeni svi dijelovi svijeta, no najranjivije regije su ipak Južna Azija i subsaharska Afrika. Do tih podataka došao je Međunarodni institut za istraživanje politika koja se odnose na hranu (IFPRI) u analizi koju su napravili za Svjetsku banku i Azijsku razvojnu banku, piše Guardian.

Generalni tajnik UN-a od razvijenih zemalja traži da učine više

Glad u svijetu je prošle godine dovela do mnogih pobuna diljem zemalja u razvoju kao što su Haiti i Tajland. Vođe najbogatijih svjetskih zemalja su na prošlotjednom G20 summitu u Pittsburghu obećali oko dvije milijarde dolara pomoći za hranu, a SAD će u prosincu organizirati još jedan sastanak o osiguravanju dovoljno hrane u svijetu.

No, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pritišće Svjetsku banku i druge institucije kako bi učinile više. Njegov stav je da razvijeni svijet treba povećati svoje investicije u istraživanje kako bi ponudili bolje programe za male poljoprivrednike u zemljama u razvoju. Iako su se cijene dijelom stabilizirale, po Ban Ki-moonovim riječima, svjetski sistem za proizvodnju hrane je još uvijek u kaosu. Svijet bi i bez globalnog zatopljenja imao problema s manjkom hrane zbog povećanja broja stanovnika te rasta cijena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.