Globalna ekonomija će se ove godine smanjiti, po prvi puta nakon II. svjetskog rata

OCJENJUJUĆI globalne gospodarske trendove Svjetska banka je u jučerašnjem izvješću ocijenila kako će se ove godine svjetska ekonomija smanjiti i to po prvi puta nakon II.svjetskog rata.

Procjenjuje se da će svjetska trgovina pasti za rekordnih 80 posto, a najveći gubici osjetiti će se u Aziji. Uslijed globalne krize doći će do nedostatka više milijardi dolara namijenjenih financiranju siromašnih zemalja kao i zemalja u razvoju, najavljuju stručnjaci Svjetske banke.

Skupina od 129 zemalja suočit će se s nedostatkom financijskih sredstava koja se kreću u iznosu od 270 do čak 700 milijardi dolara. Predviđa se da će tek jedna četvrtina zemalja iz navedenih skupina biti u stanju ublažiti posljedice velikog gospodarskog pada i to kroz otvaranje novih radnih mjesta te kroz programe socijalne pomoći ugroženom stanovništvu.

U pogledu globalne industrijske proizvodnje Svjetska banka procjenjuje da će ona biti za 15 posto niža od razine postignute prošle godine. Zbog svega toga Svjetska banka poziva na investiranje u programe otvaranja novih radnih mjesta kako bi se izbjegli socijalni nemiri i politički prosvjedi uzrokovani posljedicama globalne krize.

R.I. 
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.