Ginekolog bez zatvora za smrt trudnice i bebe, a država plaća 2 milijuna kuna štete!

NAKON otezanja i bezbroj liječničkih vještačenja, Općinski sud u Imotskom osudio je nepravomoćno ginekologa Cicka Rebića na uvjetnu kaznu zbog smrti trudnice Anđe Crnogorac i njezine nerođene djevojčice.

Pustio je da čeka tri sata

Umrle su zbog nesavjesnog liječenja dr. Rebića koji je počinio niz propusta tijekom vođenja trudnoće, no sud u Imotskom teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi ipak nije sankcionirao kaznom bezuvjetnog zatvora. Dr. Rebić izvukao se nakon četiri godine suđenja sa 18 mjeseci zatvora s rokom kušnje na pet godina. Čini se da mu sud nije izrekao niti zabranu obavljanja djelatnosti, što bi bilo logično s obzirom da su utvrđeni teški propusti. 

Anđa Crnogorac i njezina djevojčica umrle su početkom lipnja 2003. godine nakon što je Rebić cijelom slučaju prišao olako. Radilo se o rizičnoj trudnoći, umjesto da je uputi u bolnicu na intenzivni nadzor, dr. Rebić je pustio trudnicu da čeka tri sata u imotskom Domu zdravlja. Kad je došao već je bilo kasno, nesretna žena je prebačena u splitski KBC, no tamo je više nisu mogli spasiti.

Sud u Imotskom nije bio najprikladnije mjesto za suđenje lokalnom ginekologu

Obitelj Crnogorac ogorčena je presudom. Udovac Mate sam podiže četvero djece te smatra da je Rebić ipak zaslužio zatvor. Odvjetnik oštećene obitelji, Vinko Ljubičić, tužio je za naknadu štete Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije na 2 milijuna kuna. Parnica je "umrtvljena" dok se ne okonča kazneni postupak, a odvjetnik Ljubičić nada se da će sada i taj dio sud brzo finalizirati.

Optužnica protiv dr. Rebića podignuta je još 2005. godine. Sud u Imotskom pokazao je tijekom glavne rasprave da možda i nije najbolje mjesto za suđenje lokalnom ginekologu. Obitelj Crnogorac i njihov odvjetnik nisu, međutim, bili stranka u predmetu pa tako nisu mogli niti zatražiti izuzeće imotskog suda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.