FOTO Šef porezne i poduzetnik koji mu je dao mito idu u istražni zatvor

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Na zagrebačkom Županijskom sudu završilo je ročište povodom odlučivanja o prijedlogu Uskoka da se voditelju Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave Slaviši Penavi i poduzetniku Denisu Biliću, osumnjičenom da je Penavi dao 2500 eura mita, odredi istražni zatvor. Sudac istrage obojici je odredio istražni zatvor.

"Mom klijentu Slaviši Penavi određen je istražni zatvor po dvije osnove, opasnosti od utjecaja na svjedoke, određeno je saslušanje šest svjedoka, mislim da će to biti vrlo brzo obavljeno, te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što je vezano za njegovu funkciju u Poreznoj upravi.

Posebno vas mogu obavijestiti da smo već pokrenuli postupak za njegovu suspenziju na radnom mjestu, mislim da će to biti već na početku sljedećeg tjedna. Time će ta mjera za određivanje istražnog zatvora otpasti. Tako da mislim da će i ova mjera biti u dogledno vrijeme ukinuta, a ne duže od mjesec dana za koliko je određena", rekao je Penavin odvjetnik Milko Križanović.

Mito za deblokiranje računa tvrtke

Policija i Uskok ranije su izvijestili, ne navodeći identitete, da je Penava od početka studenoga 2021. do 18. ožujka 2022. s Bilićem, koji je u jednoj tvrtki bio angažiran za uređenje neuredno vođenih poslovnih knjiga te ispravke PDV obrazaca, dogovorio da će za novčanu nagradu poduzeti sve potrebno da se deblokira račun te tvrtke.

Trebao je omogućiti i uređenje neuredno vođenih poslovnih knjiga i njihovo usklađenje s podacima Porezne uprave.

Sukladno tom dogovoru Penava je, kao protuuslugu za nagradu od 2500 eura koju mu je Bilić predao 3. prosinca 2021., od voditelja ispostave Porezne uprave Pešćenica tražio podatke o radnjama koje ta tvrtka treba poduzeti kako bi se realizirala žurna deblokada računa.

Tražio je i informacije koju dokumentaciju i ispravke treba dostaviti te podatke kojima raspolažu porezni službenici o uočenim nepravilnostima tog trgovačkog društva.

Policija pronašla novac i poruke

Te je podatke Penava potom dostavljao Biliću, kao i podatke iz informatičkog sustava razmjene informacija o PDV-u za tvrtku koja je bila isporučitelj zainteresiranom društvu, koji mu kao poreznom obvezniku nisu dostupni.

Ti su podaci potom korišteni prilikom uređenja poslovnih knjiga zainteresiranog društva i za ispravke PDV obrazaca prema Poreznoj upravi, što je sve omogućilo deblokadu računa društva od Porezne uprave i nastavak njegovog poslovanja, izvijestilo je tužiteljstvo.

Policija je izvijestila da je u sklopu kriminalističkog istraživanja na području Zagreba i Zadra na nekoliko lokacija provela niz dokaznih radnji, pretraga osoba, domova, poslovnih prostora i vozila te je pronađena i privremeno oduzeta veća količina novca i korespondencije, kao i sredstva komuniciranja i računalna oprema koju su koristili osumnjičenici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.