FOTO Ovo je crkva izgrađena u dvorištu žene kojoj su u Srebrenici pobili obitelj

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

EUROPSKI sud za ljudska prava jučer je donio presudu kojom se nalaže da BiH mora ukloniti pravoslavnu crkvu iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Naime, Srpska pravoslavna crkvena općina izgradila je crkvu na imovini u vlasništvu obitelji Fate Orlović koja ju je u periodu od 1992. do 1995. godine bila primorana napustiti.

Imovina je pripadala suprugu Fate Orlović i njegovom bratu, a sastojala se od nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada. Izuzeta je u korist Crkvene općine Drinjača te je tijekom 1998. godine tu izgrađena crkva. Podnositelji tužbe nikada nisu bili obaviješteni o postupku eksproprijacije.

Tužbu je podnijelo 14 članova iste obitelji koji su rođeni u periodu između 1942. i 1982. godine i žive u Konjević Polju i Srebreniku. Suprug prve podnositeljice Fate Orlović i više od 20 drugih članova obitelji ubijeni su u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Nakon 15-godišnje bitke Fata Orlović, poznatija kao "Nana Fata", dočekala je konačnu presudu po kojoj crkva izgrađena u njenom dvorištu mora biti izmještena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.