FOTO Konzum u sezonu ide s polupraznim policama

Foto: Čitatelj Indexa/Pixsell/Marko Lukunić

SLIKA poluprazne police snimljena u Konzumu u zagrebačkom Importanne centru, koju nam je poslala čitateljica, podsjeća na propast jednog od najvećih hrvatskih distributera, tvrtke AWT International. U njihovom su asortimanu bili i Barillini umaci, a ovaj prizor prilično zorno pokazuje zašto pada promet Agrokorovog maloprodajnog lanca.

"Ljeto koje spašava Konzum možda nikada neće doći", pisao je nedavno Bloomberg kako turistička sezona u Hrvatskoj umjesto olakšanja Konzumu donosi glavobolju, jer se i domaće stanovništvo snažno okreće konkurenciji koja je turistima ionako dobro poznata. Konzumovi prihodi pali su u prvih pet mjeseci ove godine za 11 posto, a poslovni rezultat ovog ljeta trebao je biti ključan uoči početka procesa restrukturiranja.



Rupe na policama, zatvaranje trgovina i otpuštanja

Rupe na policama nisu privlačne kupcima, mogu dodatno ubrzati pad prometa i nažalost povećavati broj zatvorenih trgovina i zaposlenika kojih će se Konzum rješavati, što je vladin povjerenik priznao tek kada su završeni lokalni izbori.

Osim što Ramljak nije uspio zaustaviti pad prometa, što je trebao biti jedan od njegovih ključnih zadataka uoči očekivane prodaje dijelova koncerna, vlada nije uspjela riješiti niti problem mjenica. Upravo i o tome govore prazne Barilline police. Sastančilo se danima s dobavljačima, mediji su izvještavali s pregovora kao s ratišta, a rezultat tih napora bio je vrlo ograničen – banke su nakon kratkotrajnog moratorija počele aktivirati mjenice i potapati dobavljače. Prvi je pao AWT, jedan od najvećih dobavljača, a druga je pala najveća marketinška agencija Unex.


Zašto su dobavljači pristajali da ih se u 21. stoljeću plaća u mjenicama, mnogima je i dalje nejasno. Kako su razmišljali Agrokorovi dobavljači, vidljivo je i u materijalima AWT-a koje su predali prilikom zahtjeva za predstečajni postupak.



Zašto su dobavljači pristajali na regresne mjenice?

Hrvatski AWT International osnovala je matica iz Beča još 1990., ali prije zaključka o zlim multinacionalkama koje nas zatrpavaju uvoznim proizvodima, spomenimo da je ova tvrtka koju su banke gurnule u stečaj zapošljavala 470 ljudi u Hrvatskoj. Njihov najveći kupac od devedesetih je bio Konzum, a već 1997. godine imali su 500 milijuna kuna prihoda.

"Kao i od velike većine dobavljača, Konzum je od AWT-a kontinuirano tražio produljenje valute plaćanja za podršku plasmana robe kroz svoju prodajnu mrežu. Takve produljene valute plaćanja bile su djelomično regulirane robno-novčanim ugovorima o kreditiranju, unutar kojih je putem eskontnih mjenica Konzum osigurao duže rokove plaćanja, a AWT preuzeo regresnu obavezu prema kreditnim institucijama. Takav aranžman omogućavao je Konzumu dostatno financiranje za nabavu robe i širenje mreže, a AWT-u redovnu naplatu od strane Konzuma. Na taj način promet AWT je narastao u 2016. na najvišu razinu u povijesti poslovanja", navodi se u dokumentu predanom sudu.


AWT je procjenjivao rizik regresnih mjenica kao minimalan


Ukratko, AWT-u je taj aranžman unatoč mjenicama bio unosan, rasli su zajedno s Todorićevim gomilanjem Konzuma, pa im je prihod u 2016. narastao na 898,5 milijuna kuna. I ono što se danas čini neozbiljnim i naivnim: rizik su procjenjivali minimalnim, jer je shema tako funkcionirala godinama. Konzumov financijski balon prihvatili su dobavljači koji su s njim rasli, podržavale su ih banke i faktoring kuće, vjerovalo se da Todorić neće kihnuti, uzdajući se u razum rejting agencija.

"S obzirom na kontinuiranu spremnost financijskih institucija za eskontiranjem mjenica Konzuma te na javno dostupne podatke o poslovanju koncerna Agrokor (javno dostupna revidirana financijska izvješća Agrokora i društava kćeri i relevantne rejtinge bonitetnih kuća), AWT je procjenjivao rizik eventualnog preuzimanja regresnih obaveza na vlastitu bilancu kao minimalan", stoji u AWT-ovom planu restrukturiranja.



Prvo su vjerovali Todoriću, pa onda Ramljaku, sve dok ih banke nisu ovršile


Dakle, svi su vjerovali Todoriću: i dobavljači koji su punili police Konzumu, koji drži trećinu tržišta, i revizori koji su žmirili, iako je sve jasnije da su izvješća bila u najmanju ruku netočna, pa čak i rejting agencije koje su uoči sloma tvrdile da je sve u redu.


Koliko je bila kriva njihova procjena i kratak put od minimalnog rizika do katastrofe, jasno je na primjeru AWT-a kojeg su banke nakon aktiviranja Lex Agrokora zatrpale Konzumovim mjenicama u vrijednosti 268,8 milijuna kuna. Iz izvješća je vidljivo da su Konzumove mjenice unovčavale Erste, RBA, BKS, Croatia banka, Addiko, Štedbanka, pa čak i HPB. Dio tih obaveza je dospio, dio bi dospio tek do kraja godine, ali poanta je da AWT to nije mogao plaćati iz redovnog poslovanja, zbog čega je zatražio predstečajni postupak. "S obzirom na nespremnost dijela banaka da pričekaju okončanje postupka izvanredne uprave, AWT je dvaput bio u blokadi računa te su banke vjerovnici ovršili značajnija sredstva s računa, ugrozivši time nastavak redovitog poslovanja", navodi se.

Traže otpis 80 posto duga po mjenicama

Ostaje pitanje hoće li vjerovnici prihvatiti AWT-ov plan restrukturiranja, budući da tvrtka ima obaveze prema bankama i dobavljačima od 558 milijuna kuna. Dug prema bankama iznosi 420 milijuna kuna i predlažu da im se otpišu krediti u polovici iznosa, kao i 80 posto duga po mjenicama, a ostatak plati uz poček kroz osam godina. Jasno je da će banke i vlasnici mjenica u svim scenarijima pretrpjeti značajne gubitke, a hoće li prihvatiti plan, ovisit će o procjeni mogu li se izdašnije naplatiti iz predstečajnog postupka ili stečajne mase. Ovdje treba napomenuti da Unex vlasnicima mjenica nudi još manje, tek 10 posto.

Država je donijela Lex Agrokor hvaleći se kako će zadržati radna mjesta i spriječiti prelijevanje krize na gospodarstvo, da bi onda najavila zatvaranje stotinjak Konzuma i otpuštanje stotinjak radnika. U slučaju mjenica jasno je da je samo odgodila stečaj regresnih dužnika –  dobavljača i proizvođača koji su bili previše izloženi Todoriću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.