Filipović: Zašto Petrol ne zatvori pumpe u Sloveniji? Imaju istu maržu

Foto: Karlo Klasić/Index

PETROL Grupa, u čijem su sastavu u Hrvatskoj Petrol i Crodux, danas iz protesta zbog vladinih mjera zatvara svoje benzinske pumpe na sat vremena. Petrolove i Croduxove pumpe bit će zatvorene od 12 do 13 sati. Radit će samo one na autocestama i pumpe za brodove. 

Petrol je najavio i mogućnost da ta slovenska energetska kompanija podigne tužbu protiv Hrvatske zbog mjera koje je vlada RH donijela u cilju ograničavanja cijena goriva. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas se sastao s Upravom Petrola. Nakon toga je održao presicu.

"Uprava Petrola je prezentirala zaključke njihove skupštine, oni od nas traže povećavanje trgovačkih marži i ukidanje regulacija cijena. Najavili su zatvaranje pumpi danas od 12 do 13 te da će podnijeti tužbu ako ne dođe do nekih promjena.

"Zašto ne zatvore u Sloveniji?"

 

Neugodno sam iznenađen takvim ponašanjem Petrola jer sam ja osobno komunicirao s Inom, a moji suradnici s Petrolom. Marža je u Hrvatskoj ista kao i u Sloveniji, međutim, oni bi htjeli marže oko 1 kune, sad su oko 75 lipa. Komunikacija gdje Petrol govori o tome da teško posluju, u prvih 9 mjeseci su ostvarili skoro 100 milijuna eura dobiti, što dokazuje da nisu baš u takvim problemima.

Također, cijene premium goriva nisu regulirane, pa mogu staviti koliko žele. Ono što vlada cijelo vrijeme radi jest da čuva standard naših građana.

Oni će zatvoriti pumpe danas, to je jako loša poruka građanima. Vjerujem da će građani znati to cijeniti, one koji su na njihovoj strani. Crodux pokušava povećati svoju zaradu, odnosno dobit. Vi ako imate gotovo 100 milijuna eura zarade i dobiti prije poreza i amortizacije, vi ne propadate", rekao je Filipović.

"Kod nas će se zatvoriti pumpe na sat vremena? Zašto to ne naprave u Sloveniji? Imaju istu maržu. Ina je osigurala dovoljne količine svega. Ja ću pozvati sve na razumno ponašanje i dijalog", dodao je.

"Nikome nećemo dopustiti da ruku gura duboko u džep naših sugrađana"

"Kad se gleda što je Petrol radio na hrvatskom tržištu… 2021. su preuzeli Crodux, tad su bile druge marže. Imali su veliku investiciju i sad su u situaciji da se to ne vraća tempom kojim su zamislili. Nećemo dopustiti nikome, pa ni Petrolu, da duboko gura ruku u džep sugrađana u vremenima teške krize, nego ćemo raditi sve da zaštitimo građane i gospodarstvo", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.