Facebook uklonio profile visokih vojnih dužnosnika iz Mjanmara

Foto: EPA

FACEBOOK je danas objavio kako uklanja profile nekoliko mjanmarskih vojnih dužnosnika kao i njihove Instagram račune nakon što je pregledao njihov sadržaj, a kako bi spriječio širenje ''mržnje i dezinformiranje''.

Facebookovi potezi znače zatvaranje glavnog kanala za komunikaciju s javnošću mjanmarske vojske, koji inače prati milijuni korisnika u zemlji gdje je ovaj gigant društvenih mreža gotovo simbol za internet.

Ovaj potez ujedno je i dodatni pritisak na generale, samo nekoliko sati nakon zaključka istražitelja Ujedinjenih Naroda da je vojska masovno ubijala i silovala pripadnike Rohindža, te je njihove namjere proglasila ''genocidnima''. Njihovo izvješće kaže kako vrhovni zapovjednik mjanmarskih oružanih snaga i pet generala moraju biti izvedeni pred sud zbog orkestriranja najtežih zločina.

Ovo je prvi put da je Facebook nametnuo zabranu za vojne ili političke vođe neke zemlje

''Onemogućujemo 20 mjanmarskih osoba i organizacija u pristupu Facebooku - uključujući i višeg generala Min Aung Hlainga, vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, i vojnu televiziju Myawady'', objavio je Facebook na svom blogu.

''Uklonit ćemo ukupno 18 računa, jedan Instagram i 52 Facebook profila, koje prati gotovo 12 milijuna ljudi'', dodaju iz Facebooka.

Glasnogovornica Facebooka Clare Wareing rekla je da se društvena mreža odlučila na ovaj potez jer su ''međunarodni stručnjaci, uključujući i UN-ovo izvješće, otkrili dokaze da je velik broj dužnosnika počinio ozbiljne povrede ljudskih prava u toj zemlji''.

Pukovnik Zaw Min Tun, glasnogovornik vojske, rekao je za Reuters da nije svjestan kako su stranice zatvorene. Odbio je komentirati dalje. Glasnogovornik vlade Zaw Htay nije bio dostupan za izjavu.

Ranije ovoga mjeseca Reuters je objavio istraživački članak o tome kako Facebook nije uspio u borbi protiv govora mržnje nad Rohindžama i drugim muslimanskim skupinama.

Vojska je objavama otkrivala detalje

Facebook je samo dan nakon objave rekao kako ''presporo'' radi na suzbijanju govora mržnje u Mjanmaru, te da radi na tome kako bi popravio štetu zapošljavanjem još govornika mjanmarskog jezika i unaprjeđuje tehnologiju kako bi brže prepoznao problematični sadržaj.

Istražitelji UN-a naglasili su ulogu društvene mreže u Mjanmaru: ''Facebook je korisno oruđe za one koji šire mržnju, u smislu gdje je za najviše korisnika Facebook zapravo internet.'' Neke objave vojske na Facebooku uključivale su detaljne informacije o borbama s militantima Rohindža, često popraćene slikama.

Prije godinu dana, mjanmarska vojska započela je napad na mjanmarsku regiju Rakhin, kao odgovor na napade militanata Rohindža na 30 policijskih postaja i vojnu bazu. Kao rezultat toga, oko 700 tisuća Rohindža je izbjeglo u susjedni Bangladeš, prema UN-ovim agencijama, uz priče o silovanjima, paležu i nasumičnim ubojstvima.

Službeni Mjanmar opovrgnuo je optužbe izbjeglica tvrdeći da su vojnici uključeni u zakonite protuterorističke operacije protiv muslimanskih militanata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.