Europski ulagači oprezni na početku tjedna

Ilustracija: EPA

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa se indeksi, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, kreću u uskim rasponima.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 gotovo nepromijenjen, nakon što je prošloga tjedna skočio gotovo 3 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0.33 posto, na 7479 bodova, a frankfurtski DAX 0.13 posto, na 15.898 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0.21 posto, na 7248 bodova.

Azijske burze

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9:30 u plusu 0.8 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio 2.8 posto i dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0.6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0.1 i 1.5 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja Nikkei indeks dosegnuo je najvišu razinu u 33 godine, no potom je skliznuo s nje. Na burzama vlada dobro raspoloženje jer ulagači vjeruju da je zbog popuštanja inflacijskih pritisaka završen ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama.

U sljedećem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate

Popuštanje inflacije u SAD-u podržava tezu da američka središnja banka neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku, da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen.

Uz to, niz posljednjih podataka pokazuje da gospodarstvo i dalje relativno stabilno raste, odnosno da je, unatoč oštrom povećanju kamata u posljednjih godinu i pol dana, izbjeglo recesiju.

To je dobra vijest za azijske kompanije jer je SAD njihovo najveće izvozno tržište. U sljedećem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Stanje na tržištu novca

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji oko 30 posto izgleda da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti već u ožujku sljedeće godine.

Procjene pokazuju i da bi do kraja sljedeće godine Fed mogao smanjiti kamate za cijeli postotni bod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.