EU pomaže Portugalu sa 78 milijardi eura, Grci žicaju još, ali neće dobiti dok se ne promijene

EUROPSKI ministri financija sinoć su odlučili da će pomoći prezaduženom Portugalu zajmom od 78 milijardi eura. To bi trebala biti poruka i Grčkoj koja također očajnički traži još novca Unije, ali nije ispunila uvjete da bi ga dobila.

Posudili Portugalu da bi upozorili Grčku

Portugal je ovom posudbom naslijedio Grčku i Irsku, koje su ranije također posegnule za kriznim zajmovima EU-a i MMF-a. Odobreno im je ukupno 256 milijardi eura iz fonda kojim bi se trebale uništiti dužničke krize u državama Unije.

Kad EU i MMF posuđuju ogroman novac, postavljaju i vrlo stroge uvjete, tako da Portugalu narednih godina neće biti nimalo lako. Kredit će u prvo vrijeme vraćati po stopi od 5 posto kamate koja će s vremenom rasti do 5,2 posto, a njihov ministar financija požalio se da su vrlo male šanse da se kamatna stopa izmijeni. 

Portugalci će zauzvrat trebati provesti trogodišnji plan štednje,  kojega je njihov parlament prije dva mjeseca odbio izglasati. Plan uključuje hitno rezanje mirovina i smanjenje javne potrošnje u 2012. i 2013., a trebalo bi izdvojiti i 120 milijardi eura za spas banaka.

Grčka mora prodavati državnu imovinu i rezati troškove

S Grčkom je nešto drugačiji slučaj. Prošle godine joj je odobren zajam od 110 milijardi eura, a da bi joj europske vlade i MMF u lipnju pustile novu tranšu od 12 milijardi, zemlja ubrzano priprema novi ekonomsko-sanacijski program. Njime bi trebala namaknuti 76 milijardi eura od smanjenja troškova i prodaje državne  imovine.

"Dat ćemo Grčkoj još vremena, ali nova tranša može biti isplaćena samo ako provedu strukturne reforme" upozorila je austrijska ministrica financija Maria Fekter.

Dok im gospodarstvo treću godinu zaredom klizi u ponor, grčki dug popet će se do 157 posto BDP-a, zbog čega postoji opravdana bojazan da zemlja neće moći plaćati zajmove.

"Pokazat ćemo da smo u stanju ispunjavati svoje obaveze što se tiče duga", rekao je grčki premijer Georg Papandreu.

Samo 15 posto investitora vjeruje da će Grčka vratiti dug

Što god rekli Grci i Portugalci, većina im ipak ne vjeruje. Tako je u velikoj anketi Bloomberga čak 85 posto međunarodnih investitora izjavilo da Grčka sigurno neće vratiti svoj dug, dok većina ulagača isto predviđa i Portugalu i Irskoj.

Euro-ministri su sinoć zaključili i da uhićenje bivšeg šefa MMF-a neće utjecati na odluke o zajumovima najzaduženijim zemljama Unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.