Ekstremni desničar je srušio talijansku vladu. Hoće li sad postati premijer?

Foto: EPA

ITALIJA se našla usred dramatičnog političkog potresa. Premijer Giuseppe Conte podnio je danas ostavku koju je talijanski predsjednik Sergio Mattarella večeras i prihvatio. To znači da je i službeno pala talijanska vlada.

>> Pala talijanska vlada

"Ova vlada završava ovdje", poručio je ranije danas talijanski premijer pred Senatom.

Conte, koji je na čelo vlade došao kao nestranački čovjek, kompromisni izbor koalicijskih partnera Pokreta pet zvijezda (M5S) i Lige, u govoru pred parlamentom obrušio se na svog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija. Conte je prozvao Salvinija, predsjednika krajnje desne Lige (bivše Lige Sjever), kao "oportunista" zbog izazivanja krize vlade koja bi mogla imati "ozbiljne posljedice" za zemlju. 

"On gleda samo svoje interese i interese svoje stranke. Pozivati glasače svake godine je neodgovorno", rekao je Conte. 

Upravo je Salvini izazvao lančanu reakciju koja je dovela do pada vlade kad je 8. kolovoza povukao Ligu iz koalicije. Iako se Salvini, kako piše Guardian, nadao da će raskidom koalicije i vlada odmah pasti te da će uslijediti izvanredni izbori, vlada je ipak izdržala još 12 dana, ali njen pad je sada neminovan.

Conte preduhitrio Salvinija: "Ova vlada završava ovdje"

Liga je namjeravala srušiti vlastitog premijera glasanjem o nepovjerenju, no Conte ih je preduhitrio današnjom najavom ostavke.

Osim za nelojalnost, Conte je svog kontroverznog ministra prozvao i da je "opsjednut" zatvaranjem talijanskih luka za migrante. Do posljednje u nizu svađa unutar vladajuće koalicije došlo je upravo nakon što je Conte odbio potpisati Salvinijevu zabranu za iskrcavanje humanitarnog broda Open Arms, nakrcanog migrantima spašenima na Mediteranu, u luku na talijanskom otočiću Lampedusa. 

Ali dubinski razlog za pucanje koalicije između populista iz M5S-a i nacionalista iz Lige je promjena ravnoteže snaga. Naime, M5S je, s čak 227 parlamentarnih zastupnika prema Liginih 124, bio pobjednik parlamentarnih izbora 2018. i dominantna stranka u koaliciji. Iako je ova vlada stara jedva nešto više od godinu dana, štošta se od tada promijenilo. 

Lider M5S-a Luigi di Maio, koji je postao potpredsjednik vlade i ministar ekonomskog razvoja, ostao je u sjeni Salvinija. Ovaj je, kao drugi potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova, stjecao sve veću popularnost oštrim postavljanjem prema migrantskoj krizi, prije svega zabranom iskrcavanja migranata s brodova nevladinih humanitarnih organizacija koji ih spašavaju na Mediteranu i potom prevoze do talijanske obale. Uz agresivnu samopromociju i odašiljanje pamtljivih političkih poruka na društvenim mrežama i političkim skupovima diljem zemlje, po uzoru na američkog predsjednika Donalda Trumpa, Salvinijeva je Liga eksplodirala u anketama.

Salvini uz antimigrantsku i "Talijani prvo" retoriku postao najpopularniji političar u zemlji

Salvini se, naime, predstavlja Talijanima kao čovjek iz naroda, obećava im zaštitu talijanskog identiteta, brigu za "Talijane prvo" i zaustavljanje masovne imigracije, ali u isto vrijeme i zaustavljanje demografskog pada Italije, uzrokovanog, kao i drugdje u Europi, niskim stopama nataliteta. To se, u kombinaciji s neprestanim verbalnim napadima na ljevičare, migrante, Rome, muslimane, kao i na papu Franju zbog njegovih poziva u pomoć migrantima, pokazalo kao recept za uspjeh. 

Da su Liga i M5S praktički zamijenili omjer glasova koji dobivaju, definitivno je potvrđeno na izborima za Europski parlament u svibnju. Liga je dobila čak 34% glasova, a M5S samo 17%, iza predstavnika lijevog centra, Demokratske stranke bivšeg premijera Mattea Renzija, koja je dobila 23%. 

Štoviše, Liga je otada samo nastavila rasti pa trenutno u anketama ima oko 38%, dok M5S i dalje pada. Stoga ne čudi da je Salvini odlučio da neće čekati još tri godine, već se riješio svojih partnera u vladi, baš kao što je bez previše oklijevanja raskinuo predizbornu koaliciju s Forza Italijom bivšeg premijera i rodonačelnika modernog talijanskog populizma Silvija Berlusconija. 

Renzi i Di Maio još uvijek mogu nadigrati Salvinija bez novih izbora

Jedini realni scenarij koji bi Salviniju mogao pomrsiti planove je taj da M5S i demokrati, koji zajedno imaju većinu u parlamentu, uđu u novu koaliciju i tako spriječe izvanredne izbore. To bi, naravno, bio ironičan rasplet ove talijanske igre prijestolja - umjesto da zasjedne u željenu premijersku fotelju, Salvini bi bio taj koji je izbačen iz vlade. Jer kad bi demokrati i M5S došli pred talijanskog predsjednika Sergija Mattarellu s dovoljnim brojem potpisa, ovaj ne bi morao raspisivati nove izbore. 

Kako piše portal Politico, predsjednik Mattarella isto tako može, nakon što prihvati Conteovu ostavku, umjesto novih izbora postaviti tehničku vladu, poput one koju je vodio ekonomist Mario Monti od 2011. do 2013., usred eurokrize. Takvu mogućnost već zagovara bivši premijer Renzi, tvrdeći da ekstremnog desničara Salvinija treba zaustaviti pod svaku cijenu. 

Svjestan da su Di Maio i Renzi već u pregovorima o mogućoj koaliciji, Salvini je danas prije Conteove ostavke još jednom promijenio ploču, sugerirajući da bi se ipak mogao pomiriti s M5S-om i prihvatiti njihov prijedlog za smanjenje parlamentarnih zastupnika s 951 na 605 ako nakon te reforme uslijede novi izbori. 

"Zamislite to, diktatura koja želi glas talijanskog naroda"

"Mislim da Talijani cijene način na koji sam rješavao situacije od (humanitarnog broda s migrantima) Open Armsa do borbe protiv mafije. Kakvog smisla ima vlada bez Salvinija, sa svima u njoj?" rekao je Salvini za talijanski radio prije Conteove ostavke. 

U Senatu je pak odgovorio na optužbe da vodi fašističku stranku tvrdnjom da on samo želi demokratske izbore. "Zamislite to, diktatura koja želi glas talijanskog naroda", poentirao je. 

Salvinijeva nezaustavljiva popularnost mogla bi ga dovesti na čelo vlade - ako ne sada, onda u doglednom roku. A taj ishod će značiti i prvu zemlju zapadne Europe s ekstremno desnom vladom. No barem zasad, sve su opcije i dalje otvorene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.