ECB i Bank of England će zadržati rekordno niske interesne kamate



CENTRALNE banke Europske unije i Velike Britanije danas bi trebale objaviti kako će ključne interesne kamate zadržati na rekordno niskim razinama usred znakova o bržem gospodarskom oporavku, dok se očekuje vidjeti hoće li Bank of England zaustaviti daljnji dotok novca.

I Europska centralna banka (ECB) i Bank of England (BOE) trebale bi zadržati ključne kamate između 0,5 i jedan posto kad danas objave svoju mjesečnu odluku. Nedavni gospodarski znakovi za eurozonu i Veliku Britaniju daju nadu kako bi gospodarski oporavak mogao doći ranije nego što se očekivalo.

Kvantitativno olakšavanje

Time sve pozornost ostaje usmjerena na BOE, i njen program kvantitativnog olakšavanja, čija je namjera stimulirati razvoj poticanjem domaćeg pritoka novca. Vodstvo BOE prošli je mjesec iznenadilo javnost kad je odlučilo zadržati taj program na 125 milijardi funti, unatoč pristupu dodatnih 25 milijardi funti koje imaju pod mandatom ministarstva financija.

S novim podacima koji pokazuju oporavak u britanskim službama i manufakturnoj industriji, očekuje se kako će se BOE suzdržati od pumpanja dodatnog novca na domaće tržište. Povećanje novca u opticaju može stimulirati razvoj, ali sa sobom nosi rizik inflacije u budućnosti.

ECB bez dodatnih poteza

Istodobno, ECB se mora nositi s novim podacima koji pokazuju kako je nezaposlenost u eurozoni prošlog mjeseca narasla do razine neviđene u zadnjih deset godina i s dodatnim padom potrošačkih cijena. Nezaposlenost je na 9,4 posto, što je najviša brojka od 1999., a potrošačke cijene pale su za 0,6 posto u svibnju.

Ipak, analitičari predviđaju kako će ECB zadržati svoje interesne kamate i neće najaviti nove mjere "pojačane kreditne potpore", što je ECB-ova verzija kvantitativnog olakšavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.