Dubrovčani zgroženi: Na samrti Radeljaku ostavio bogatstvo vrijedno milijune eura

OPORUKOM koju je sastavio 15. siječnja ove godine, svega 20-ak dana prije svoje smrti, imućni Dubrovčanin Aksel Petković ostavio je svu svoju imovinu dugogodišnjem prijatelju, zagrebačkom poduzetniku Josipu Dikanu Radeljaku, njegovom zagrebačkom odvjetniku Draganu Suši te javnom bilježniku Nikši Viđenu, svom prijatelju iz školskih dana, piše Dubrovački vjesnik. Riječ je o imetku vrijednom milijune eura, kojeg trojac dijeli na jednake dijelove.

Aksel Petković, koji je preminuo preminuo 6. veljače ove godine u 61. godini života, po struci je bio inženjer elektrotehnike. Neko je vrijeme živio u Americi, obožavao je putovati i govorio je čak tri jezika. Bogatstvo je njegova obitelj stjecala godinama, a kao i njegov otac, ugledni liječnik, Petković je bio strastveni kolekcionar vrijednih umjetnina.

Radeljaku, Suši i Viđenu je Petković oporučno ostavio luksuznu i atraktivno uređenu kuću od oko 400 metara četvornih u Karmenu, prepunu vrijednih umjetnina s navodno bogatom obiteljskom riznicom zlata te bankovni račun s popriličnom svotom novca. Dubrovački vjesnik piše kako zbog bolesti Petković nije bio u stanju vlastoručno potpisati oporuku pa je to u njegovo ime učinio stanoviti 27-godišnji Aleksandar Skočić iz Zagreba, a dokument je ovjerila javna bilježnica Renata Kutija Kušpilić. Izvršitelj oporuke je odvjetnik Suša.

Potpisnik oporuke radi kao vježbenik u Sušinom odvjetničkom uredu

"Ja kao potpisnik oporuke ne mogu ulaziti u njen sadržaj, mogu samo reći da sam je potpisao jer on to nije bio sposoban sam učiniti. Koliko sam vidio, njegova je volja bila slobodno izražena i bio je sposoban za oporučivanje", rekao je za Index Aleksandar Skočić, koji je vježbenik u odvjetničkom uredu Dragana Suše.

Radeljak Index nabija na onu stvar, a drugima glumi sveca

"Moj je prijatelj tek umro, a već su počele priče koje šire jadnici i bijednici. Oporuka još nije pročitana, ali ja znam što sam s Akselom razgovarao i nudim svima koji to žele da se zamijene sa mnom. Slobodno mogu preuzeti to 'bogatstvo' i ulogu koja mi je ovdje dodijeljena", rekao je "shrvani" Dikan Radeljak za Jutarnji list. No, kad smo ga mi telefonski kontaktirali nešto ranije, Radeljak uopće nije zvučao strašno pogođen gubitkom prijatelja i "teretom" koji mu je ostavljen. Upravo suprotno, bio je više nego raspoložen za prepucavanja na adolescentskoj razini uz uobičajenu salvu vulgarizama koje ovdje nećemo prenositi.

"Ponio sam veliki teret jer je moj prijatelj to od mene tražio i nisam ga mogao odbiti. Preuzeo sam skrb o njegovoj bolesnoj sestri, ali tu već zalazimo u teme o nečijem zdravlju o kojima nije u redu javno govoriti", dodao je za Jutarnji "shrvani" Radeljak.

Petkovićeva sestra nezadovoljna oporukom

Petković je oporukom svoje nasljednike obvezao da brinu i skrbe o njegovoj bolesnoj sestri Vandi i to tako da joj mjesečno daju iznos od najmanje dvije prosječne mjesečne hrvatske plaće i osiguraju joj stan u Dubrovniku od najmanje 50 četvornih metara. Takav stan u Lapadu Vanda već koristi, a u vlasništvu je njenog pokojnog brata. Nikšu Viđena, koji živi u Dubrovniku, Petković je obvezao da se brine o tome da se prema Vandi ispunjavaju sve obveze iz oporuke. Petkovićeva sestra Vanda kao jedina zakonska nasljednica nije zadovoljna oporukom te će je uz pomoć odvjetnice Branke Skansi pokušati osporiti.

Imovinom koju im je ostavio, prema oporuci, Radeljak, Suša i Viđen mogu raspolagati u druge svrhe tek nakon smrti Petkovićeve sestre i to na način da 90 posto u tom trenutku preostale imovine unovče i osnuju zakladu pod nazivom "Zaklada Aksel Petković", koja će stipendirati najbolje dubrovačke studente, dok 10 posto mogu uzeti kao nagradu za svoj trud.

Činjenica da je imovina pripala Radeljaku, Suši i Viđenu, šokirala je navodno i brojne Petkovićeve obiteljske prijatelje, pogotovo zbog brojnih nelogičnosti koje su se pojavile u slučaju - oporuku nije potpisao sam Petković nego je u njegovo ime to učinio netko drugi, vlasnik skupocjene Petkovićeve kuće je tvrtka "Aksel Petković d.o.o.", koja je osnovana četiri dana nakon potpisivanja oporuke i čiji je direktor Leo Radeljak, a čak dvije trećine bogatstva su pripale njegovom ocu Dikanu Radeljaku i očevom odvjetniku Suši, koji navodno uopće nije bio prijatelj pokojnog Petkovića.

Petković je prije dva mjeseca sve želio ostaviti sestri?

Dok Dikan uvjerava javnost kako je "nesebičnim činom" prihvaćanja Petkovićevog nasljedstva samo želio pomoći prijatelju na samrti, vrlo je zanimljivo obratiti pozornost na podatak da je, prema izvorima Dubrovačkog vjesnika, Petković svu svoju imovinu želio ostaviti sestri. "Obožavao je svoju sestru Vandu i sve činio da joj pomogne", kaže njegov prijatelj Davor Štern, a koliko je Petkoviću značila sestra jasno ilustrira činjenica i da je prije rata imao restoran koji se zvao njenim imenom.

Također, treba naglasiti da je pokojni Aksel Petković krajem prošle godine podnio zahtjev za novim vještačenjem svoje sestre Vande. Naime, ona je ranije proglašena "poslovno nesposobnom", a Petković je želio opovrgnuti tu dijagnozu kako bi joj omogućio upravljanjem imovine nakon njegove smrti, tvrde izvori Dubrovačkog vjesnika i dodaju kako je to jasan znak da je Petković sve želio ostaviti svojoj sestri. Nažalost, na sudu taj zahtjev za vještačenjem prije njegove smrti nije došao na red.

I.M./P.V.
Foto: Dubrovački vjesnik

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.