Državna revizija potvrdila: Preseljenje Zmajlovićeva ministarstva je loš i neisplativ posao

Foto:FaH

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prirode, koje vodi Mihael Zmajlović, dobilo je od Državnog ureda za revizije tek uvjetnu ocjenu za rad u 2014. godini. Prema nalazu, jedna od najvećih zamjerki ureda za reviziju odnosi se na aferu preseljenje Zmajlovićeva ministarstva u Zagreb Tower. Kako je utvrdila revizija i nije bilo zapravo financijskog razloga za preseljenje u skupi poslovni centar Zagreb Tower.

Ministar Zmajlović do sada je tvrdio kako je riječ o dobrom poslu kao i da ga novinari i dio oporbe neosnovano napada. Da su mediji bili u pravu, potvrdio je sada i nalaz Revizije.

Zmajlović imao suglasnost za jedno, a potpisao drugo

Štoviše, Revizija smatra da je trebalo poduzeti "sve radnje u cilju iznalaženja ekonomski isplativijeg rješenja". Isto tako smatraju i kako je u slučaju preseljenja ministarstva nedostajalo transparentnosti i realnog planiranja potreba za poslovnim prostorom. Na koncu kaže se i kako Zmajlović nije radio u skladu s načelima ekonomičnosti, učinkovitosti i djelotvornosti koje stoje u Zakonu o proračunu.

Isto tako Revizija je utvrdila da je Zmajlović imao suglasnost za jedno, a u ugovoru o najmu potpisano je drugo. Tako je zakupnina  ugovorena po cijeni 12,5 EUR/m mjesečno te
62,5 eura po parkirališnom mjestu za pet mjesta.



"Ugovorom  je  određeno  (što  nije  istovjetno s odredbama  iz  Suglasnosti  gdje  se  navodi  da  je  prvih  deset  mjeseci  zakupnina gratis), da  je za mjesece  rujan,  listopad,  studeni  i  prosinac  svake  kalendarske godine, zakupnik  obvezan  plaćati  50 posto zakupnine", stoji u nalazu revizije uz dodatak da su troškovi održavanja ugovoreni po  cijeni  4,86  eura po metru mjesečno za urede.

Cijena nije fiksna i povećava se


Troškovi održavanja parkirališnih mjesta još su i veća. Čak 13,25 eura je iznos po mjestu za 49 parkirališnih mjesta u garaži i 6,21 EUR za jedno vanjsko parkirališno mjesto.

Ugovorom  je,  između ostaloga,  o dređeno da će se zakupnina  početkom  svake  kalendarske  godine povećavati u odnosu na onu iz prethodne u mjeri u kojoj se Monetary Union Indeks for  Consumer Prices (MUICP)  kojeg  objavljuje  EUROSTAT. Tako je cijena početkom ove godine već povećana za 0,3 posto.

Nije imao ni ugovore o preseljenju

"Ministarstvo  se  tijekom  2014.  preselilo  na  novu  lokaciju iz  prostora  koji  je
najvećim  dijelom  bio u vlasništvu Republike  Hrvatske  i  Grada  Zagreba  (s uvjetima zakupa povoljnijim od tržišnih), a manjim djelom u privatnom, u privatni prostor  za  koji  se  u  cijelosti  plaća  zakupnina prema  tržišnim  uvjetima. Ministarstvo je zakupilo poslovne prostore s namjerom davanja u podzakup AZO-u i DZZP-u bez njihovih  prethodnih zahtjeva o potrebi za preseljenjem.  S AZO nije zaključen ugovor o preseljenju ,a Ministarstvo je u obvezi plaćanja zakup nine i svih pratećih troškova za poslovni prostor predviđen za davanje u podzakup
navedenoj agenciji.", stoji u nalazu Državne revizije koji je objavljen na njihovim službenim stranicama.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.