Draghi razočarao investitore, na burzama gubitak od 500 milijardi dolara

Foto: Hina

EUROPSKE burze danas nastavljaju bilježiti gubitke nakon što je Europska središnja banka (ECB) razočarala u najavi novih mjera za poticanje potrošnje i stimulaciju ekonomije.

Burze su nakon jučerašnje objave ECB-a u prosjeku pale za oko 3 posto, a s globalnih tržišta je izbrisano oko 500 milijardi dolara, navodi Bloomberg.

Euro je pak, umjesto priželjkivanog i očekivanog pada, jučer zabilježio najveći dnevni porast vrijednosti u posljednjih šest godina, javlja Reuters.

"Nije riječ o panici, već razočaranju. Postojala su velika očekivanja da će (šef ECB-a Mario) Draghi  omogućiti daljnji poticaj, ali on u umu tržišta nije ispunio očekivanja. Dodajte tome obnovljenu zabrinutost oko terorizma nakon tragičnih događaja u Kaliforniji, najavu predsjedavajuće FED-a Jenet Yellen da kamatne stope u SAD-u želi podići prije radije nego kasnije i imate dovoljno razloga da investitori maknu novac sa stola," komentirao je u intervjuu za Bloomberg Ryan Larson koji rukovodi  RBC Global Asset Managementom.

Europska središnja banka je kamatnu stopu na držanje novca u svojoj riznici gurnula dublje u negativan teritorij, na -0.30% posto, i najavila da će program kvantitativnog popuštanja (tiskanja novca) nastaviti do 2017. godine, odnosno dokle bude trebalo.

ECB će tako, u nastojanju da postigne godišnju inflaciju potrošačkih cijena do 2 posto, stvoriti najmanje 1.5 bilijuna eura, no čini se da to nije zadovoljilo apetit investitora i da silan novac, barem zasad, ne nalazi put do realne ekonomije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.