DORH istražuje Keruma: Na hotelu Marjan 80 milijuna eura hipoteka, Adriatic korisnik tek pet posto

Foto: FaH

DRŽAVNO odvjetništvo ispitat će nesklad koji se pojavio prilikom pregleda financijske dokumentacije i situacije na terenu u stečaju hotela Marjan. Naime, vještačenjima je utvrđeno da je tvrtka Sapor, glavni izvođač radova, fakturiralo Adriaticu, vlasniku hotela 262 milijuna kuna, od čega 214 milijuna kuna otpada na vrijednost izvedenih radova, a 47 milijuna kuna na PDV, dok vrijednost izvedenih građevinskih radova iznosi 123 milijuna kuna ili 16 milijuna eura.

Usto, hotel je opterećen sa 79 milijuna eura hipoteka, dok je Adriatic korisnik tek pet posto tog iznosa, nešto manje od pet milijuna eura. Očekuje se da policija sve ispita i o utvrđenom izvijesti Državno odvjetništvo, koje u stečajnom postupku Adriatica zastupa Ministarstvo financija, odnosno, Poreznu upravu sa potraživanjem od tri milijuna kuna.

Radnici prodali potraživanja, osim Ive Bučana

Danas je u splitskom Trgovačkom sudu održano ispitno ročište i skupština vjerovnika na kojoj je stečajni upravitelj Zoran Miletić podnio izvještaj o trenutnoj situaciji. U sudnici su bili i radnici, što je začudilo stečajnog suca Paška Bačića, jer su prodali svoja potraživanja Adria Resortsu Adris grupe, koja figurira kao jedan od ozbiljnih kupaca nekadašnjeg splitskog prvokategornika. Radnici su ustupili svoja potraživanja pa više nemaju glasove za odlučivanje na Skupštini vjerovnika. Ipak, odlučili su ostati u sudnici i vidjeti kako stvar napreduje.

Adria Resort nije samo otkupila potraživanja radnika, već i potraživanje od 60 milijuna kuna koje je od Kreditne banke najprije otkupila Lipa Promet, pa potom Todorićev Agrokor. Radnicima je isplaćeno 35 posto potraživanja, a 65 posto će se riješiti ako bude novca. Radi se o nekih 21 milijuna kuna. Radnici su se tako odrekli svojih potraživanja, a jedini koji nije, bivši je radnik, stečajni upravitelj Ivo Bučan, koji je prijavljen za potraživanje od 700 tisuća kuna, a spori se za još 9 i pol milijuna kuna.

Tvrtka Promona osporila je potraživanje Adria Resorta uz obrazloženje da kredit nije odobren Adriaticu, već Saporu i da novac nije uložen u izgradnji hotela Marjan. Stečajni upravitelj Miletić priznao je 1,1 milijun kuna potraživanja tvrtki Gilan, koja traži 1,8 milijuna kuna. Bili su zaduženi za nadzor. 

Ukraden elektromotor lifta sa vrha hotela i 50 metara ograde, nestalo 100 kilograma srebra

Hotel Marjan je inače u nezavidnoj situaciji. Stečajni upravitelj angažirao je zaštitarsku službu jer je zabilježeno 70 pokušaja neovlaštenih ulazaka u krug hotela, dok je policija privela 50-ak mlađih osoba, uglavnom maloljetnika. Zabilježena je krađa elektromotora lifta sa vrha hotela te krađa 50 metara ograde koju su otuđili radnici tvrtke koja je radila na preuređenju samoposluge na istočnom rubu hotela. Za oba slučaja podnesene su kaznene prijave protiv nepoznatih osoba. Problem je i sa plavljenjem podrumskih prostorija. Voda se prije ispumpavala pumpama, a kako više nema struje, ne mogu raditi. U dva navrata voda je poplavila prostorije do visine od pet metara, splitski su vatrogasci nekoliko dana ispumpavali vodu koja je svojom težinom mogla značajno ugroziti statiku hotela.

Tužba protiv Uprave Adriatica? 

Stečajni upravitelj Miletić podigao je i tužbe protiv Kerumovih firmi za osporavanje prijavljenih potraživanja. Spori se sa Saporom za 112 milijuna kuna, Ankom Kerum za 72 milijuna kuna, tvrtkom Town za 2,2 milijuna kuna i Mojim Marketom za 245 tisuća kuna.

Konstatirano je i kako financijsko izvješće za 2014. godinu i prvu polovicu 2015. godine nije predano Poreznoj upravi i FINA-i, niti je izvršena javna objava, nestalo je i 100 kilograma srebra u posuđu tržišne vrijednosti 900 tisuća kuna.

Zbog cijele situacije stečajni upravitelj zatražio je od Skupštine vjerovnika suglasnost za eventualno pobijanje pravnih radnji koje su dovele do zalaganja imovine stečajnog dužnika u slučaju da se pokaže da Adriatic nije imao koristi od takvih radnji. Predloženo je podizanje tužbi protiv članova Uprave Adriatica u cilju nadoknade štete društvu u slučaju da daljnja analiza pokaže da su svojim postupanjem oštetili društvo koje su vodili.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.